Kreće nova sezona Kazališnog studija mladih u HNK-u Varaždin

Varaždinske vijesti | 28.8.2022. u 12:00h | Objavljeno u Društvo

Kazališni studio mladih najavljuje početak nove sezone Kazališnog studija mladih u HNK-u Varaždinu, koje će započinjeti u rujnu s pet uzbudljivih predstava djece i mladih.

Nakon ljetnih praznika, a na početku nove kazališne sezone, Kazališni studio mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu reprizirat će pet od osam finalnih produkcija svojih polaznika.

Podsjetimo, na kraju školske godine, iz Studija je izašlo osam predstava, kao rezultat cjelogodišnjeg umjetničko-pedagoškog rada, koje su vrijedni polaznici osnovnoškolskog, srednjoškolskog te studentskog uzrasta, podijeljenih prema dobi izveli za publiku.

Neke od njih moći ćemo vidjeti u repriznim izvedbama, počevši od 2. rujna kada će se u 18 sati prikazati dramski klasik Eugènea Ionescoa "Ćelava pjevačica", kako ga interpretira skupina srednjoškolca (C3) uz dramsko pedagoško vodstvo Tanje Novak. Pandemijske prilike koje su izokrenule naglavačke život adolescenata nadahnule su ih da propitkuju aktualizaciju teatra apsurda u apsurdu svakodnevice te da istražuju parodiranje komunikacije. Ovaj lektirni naslov, kao i pojmove antidrama i teatar apsurda tinejdžeri su prepoznali kao nešto što je njima blisko, što je itekako aktualno, što ih nasmijava i na koncu vodi prema katarzičnom očišćenju.

foto11.jpg

Zatim će se 3. rujna s početkom u 18 sati reprizirati predstava "Bolna glad" nastala prema motivima romana "Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme" Shermana Alexiea, Glavni junak romana Arnold Duh, Junior, odrastao u rezervatu Spokane Indijanaca, poslužio je skupini (C4) pod dramsko pedagoškim vodstvom Tanje Novak kao predložak za lik Elvisa Kalanjoša, Roma koji je iz romskog naselja krenuo u Varaždinsku gimnaziju. To je lik marginalca i autsajdera, tinejdžera koji se ne uklapa, a u predstavi otvara neka važna pitanja: što čini identitet jedne mlade osobe, što prijateljstvo i kako prepreke preobraziti u izazove.

foto_21.jpg

Potom će se 7. rujna s početkom od 19 sati reprizirati „Hir ljubavi ili Shakespeare za tinejdžere“, skupine C2, pod vodstvom Vlade Krušića. Riječ je o izvedbi odabranih prizora iz „Sna Ivanjske noći“ Williama Shakespearea u koju su polaznici Studija unijeli mladenačku energiju i pregršt šarma. foto31.jpg

16. rujna u 19 sati djeca osnovnoškolske dobi odigrati dramsko scensku igru „Sličice iz moje sobe“, koju su oblikovale oko ideje: „Moja je soba malo, ljubičasto leptirsko gnijezdo koje skriva moje tajne, misli i osjećaje. Ona je moje carstvo.“ Tekst i scenska rješenja o tome što se u tom carstvu događa osmislile su, napisale i izmaštale Dramice-galamice pod umjetničko-pedagoškim vodstvom dramske pedagoginje Roberte Barat.

foto_41.jpg

Posljednja repriza održat će se 26. rujna u 19 sati, a riječ je o uprizorenju motiva iz svjetski poznatog romana za mlade „Galeb Jonathan Livingston“, Richarda Bacha, skupine B1 pod umjetničkim vodstvom glumice i dramske pedagoginje Gordane Slivka. Slivka potpisuje i dramatizaciju teksta, a skupina predstavu posvećuje pravom galebu Jonathanu koji živi u svima nama.

foto_51.jpg

Kazališni studio mladih oglasio je i upise u novu sezonu, koji će se održati od 19. do 24. rujna, te iz kazališta pozivaju sve zainteresirane da se upišu. Požurite, upisi traju do popune mjesta.

Roditelji i zainteresirana djeca i mladi koji do sada nisu pohađali Kazališni studio mladih dolaskom na neku od repriza steći će dobar uvid u to što se u Studiju radi. Više informacija o upisima u Kazališni studio mladih u novoj sezonu potražite na webu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.