Kreativni klinci u ljetnoj radionici Vanime: nastao animirani film "Zabranjeni ekran je najslađi ekran” Foto: Julijana Marčec

Kreativni klinci u ljetnoj radionici Vanime: nastao animirani film "Zabranjeni ekran je najslađi ekran”

Julijana Marčec | 8.7.2019. u 20:13h | Objavljeno u Društvo

U Centru za mlade prošlog je petka, 5. srpnja, završila 15. ljetna filmska radionica za djecu u organizaciji Filmsko-kreativnog studija Vanima. U pet je dana četrnaestero polaznika učilo osnove animacije i napravilo svoj prvi animirani film. Kako je istaknula jedna od voditeljica radionice Dubravka Kalinić Lebinec ove su se godine prijavili osnovnoškolci koji su sami odlučili prve dane školskih praznika provesti u ovoj besplatnoj ljetnoj školi animiranog filma.
- Svake godine za ove radionice vlada veliki interes, no broj polaznika ovisi o broju radnih jedinica koje imamo – objasnila je voditeljica Kalinić Lebinec i dodala da je ove godine bio poseban gušt raditi sa školarcima, jer su oni sami željeli raditi animaciju, odnosno baviti se crtežom i pokretom unutar crteža.

Četrnaest priča

Temu su kao i svake godine dosad odabrali „olujom mozgova” odnosno nizom prijedloga, pa je u ljetnoj radionici nastao animirani film – Zabranjeni ekran je najslađi ekran. Taj je animirani film nastao spajanjem četrnaest samostalnih priča koje su polaznici napravili u pet dana.
Da su se s veseljem prijavili na ovu radionicu potvrdili su svi polaznici, a neki su objasnili i o čemu govori njihova priča.
Zoa, učenica Šeste osnovne škole, koja će ujesen u drugi razred, objasnila je kako voli crtati i crta svaki dan pa se jako razveselila kad joj je mama predložila da se prijavi za ovu radionicu.
- Jako mi je lijepo u ovoj radionici i sviđa mi se tema, jer crtamo razne likove i tehnologiju i pokušavamo pokazati kako nije dobro puno vremena provoditi pred ekranima – rekla je Zoa.

a_vanima__fo_1.JPG

S njom se složila i Vita, učenica V. OŠ Varaždin koja će u novoj školskoj godini u četvrti razred.
- Volim crtati i super mi je u ovoj radionici, a moja priča govori o tome kako je dječak preglasno slušao radio, pa je na kraju oštetio sluh i dobio – slušni aparat – rekla je Vita. Istu sudbinu doživio je i dječak iz priče, koju je osmislio i nacrtao Ivan koji će ujesen u četvrti razred u VI. OŠ Varaždin.
- Nacrtao sam dječaka koji je previše igrao videoigrice i pritom nosio slušalice, pa mu je oslabio sluh – objasnio je Ivan i dodao kako djeca ne smiju previše vremena provoditi na mobitelima, tabletima i laptopima jer to nije zdravo. Zanimljivu priču o mobitelu koji je pao u more, a delfin ga je izvadio i stavio na stijenu nacrtao je učenik II. OŠ Varaždin Hrvoje, koji će ujesen u drugi razred.

Učili o filmu

Gotovo svi su se polaznici ove ljetne radionice već odlučili da će ujesen postati redovni članovi Filmsko-kreativnog studija Vanima. Osim što su crtali na odabranu temu polaznici su pod vodstvom Ane Sever, Hrvoja Seleca i Dubravke Kalinić Lebinec napravili scenarij i povezali 24 sličice u sekundi, a naučili su ponešto i o kadru, planovima, značaju boje u filmu, računalnoj obradi crteža, oživljenom crtežu odnosno slici u pokretu. Sve naučeno spojili su u animirani film „Zabranjeni ekran je najslađi ekran” koji će biti prikazan u kinu Gaj uz Međunarodni dan animacije, krajem listopada.

Označeno u