Kraljevski grob pronađen u polju u Jalžabetu Foto: Nikola Leskovar

Kraljevski grob pronađen u polju u Jalžabetu

| 14.3.2017. u 17:19h | Objavljeno u Društvo

Iz polja prema Jalžabetu strši tumulusGomila“, drugi po veličini u srednjoj Europi, na kojem će napokon, u rujnu, početi najveći arheološki projekt u ovoj godini u Hrvatskoj. Tumul je naziv za veći ili manji zemljani ili kameni humak pod kojim se nalazi jedan ili više grobova, a ovaj jalžabetski procjenjuje se da je star 2.600 godina. Sredstva za istraživanje dobivena su iz EU fondova, a o svemu je u Jalžabetu na tiskovnoj konferenciji više govorio dr. Saša Kovačević iz Instituta za arheologiju.

– Lokalitet je stvarno jedinstven, a to pokazuju i nedavno završena istraživanja. „Rendgenirali“ smo lokalitet još prošle godine, a nastavit ćemo ove godine u puno većem opsegu. Dobivena sredstva omogućuju nam korištenje moderne i skupe tehnologije. Riječ je o monumentalnom krajoliku iz starijega željeznog doba. Ovaj grobni humak je samo centar, fokusna točka većeg krajolika, koji uključuje i naselje, koje je vrlo kompleksno, a vrlo vjerojatno i groblje koje se prostire oko samog tumula – rekao je dr. Saša Kovačević.

Dodao je da je zbog dobre prometne povezanosti Jalžabeta s ostatkom države ovo otkriće ima izniman turistički potencijal.

 

Iscrpnu, opširnu priču o jalžabetskom tumulusu pročitajte u sljedećem broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti.