KONJIČKI KLUB GARESTIN Unatoč skromnim uvjetima postižu izvrsne rezultate! Foto: Krešimir Đurić

KONJIČKI KLUB GARESTIN Unatoč skromnim uvjetima postižu izvrsne rezultate!

Igor Čolaković | 24.4.2023. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

– Entuzijasti smo i veliki zaljubljenici u ovaj prekrasan, ali i najteži sport, jer morate uskladiti dva živa bića, jahača i konja – kaže Damjanić

Zahvaljujući Konjičkom klubu Garestin, Varaždin, grad duge i bogate tradicije u konjičkom sportu, ponovo ima zavidne rezultate. Iako rade u skromnim uvjetima, članovi su uspješni i u međunarodnoj konkurenciji, posebice u dresurnom jahanju.

- Još nakon Drugog svjetskog rata konjički sport je bio popularan u Varaždinu, pa se neki naši sugrađani još sjećaju i starog hipodroma u Optujskoj, gdje su se održavala konjička natjecanja, kasačke i galopske utrke. No, kako je ovaj sport u vrijeme komunizma doživljavan kao buržujski, s vremenom je potpuno zamro, pa sve do 1995., kada je nas nekoliko entuzijasta i zaljubljenika u konje i konjički sport osnovalo - Konjički klub Varaždin ‘95. Prije devet godina osnovali smo novi, Konjički klub Garestin, sportsko - rekreativni klub. Iako imamo i natjecatelje u preponskom jahanju, u klubu preferiramo dresurno jahanje, jer je ono temelj svih konjičkih sportova. U samim počecima, kada nismo imali baš nikakve uvjete za trening, ja sam si primjerice, na tek pokošenim livadama sama označavala neke pravokutnike da bih mogla trenirati i nadobudno odlazila na prva natjecanja u Zagreb. Tu svoju ljubav prema konjima i ovom sportu prenijela sam na kćer Piu i na dobru prijateljicu Ines Kovačević, koja danas živi kraj Londona.

S vremenom smo naše konje, koji su bili na rekreativnoj razini, uspjeli dovesti u sam vrh hrvatskog konjičkog dresurnog sporta. U to vrijeme smo u klubu, i u poni jahačima i u kadetima i juniorima, već imali državne prvake. No, u seniorskoj konkurenciji još nismo bili dorasli jahačima iz Zagreba, koji su imali neusporedivo bolje uvjete za trening. Zagrebački konjički klubovi imaju halu koja im omogućuje da treniraju tijekom cijele godine. Mi smo u tom smislu i dalje hendikepirani, jer se na primjer, ove zime moglo jahati jako rijetko zbog hladnoće i čestih kiša. Zato već godinama planiramo natkriti barem dio jahališta kako bi mogli trenirati tijekom cijele godine. Nadam se da ćemo u skoro vrijeme uspjeti i to ostvariti, jer sada imamo jako kvalitetne konje, a nemamo dobre uvjete za rad - rekla je Spomenka Damjanić, pionirka dresurnog jahanja u našem gradu, članica Izvršnog odbora ovoga konjičkog kluba i voditeljica škole jahanja.

Više čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...