Koncert "Ireland meets Croatia" Varaždinskih baroknih večeri oduševio publiku u Dublinu

VV | 1.6.2022. u 19:11h | Objavljeno u Društvo

Ove je godine zemlja partner 52. Varaždinskih baroknih večeri Irska, a koncert u Dublinu pod nazivom „Irska susreće Hrvatsku“ održan posljednje svibanjske večeri bio je najbolja uvertira u ovogodišnje festivalsko izdanje.

U Saint Mary's Church u Dublinu pred mnogobrojnom publikom nastupili su glazbenici okupljeni u Irski barokni orkestar kojima se pridružio vrsni hrvatski violinist i profesor barokne violine na Royal College of Music u Londonu Bojan Čičić, a kojeg je varaždinska festivalska publika imala već prigodu upoznati u baroknom Varaždinu.

Za koncert „Ireland meets Croatia“ kojem su nazočili i predstavnici diplomatskog zbora , a održan je i u povodu 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, glazbenici su izabrali djela baroknih skladatelja Dubourga, Giordanija, te skladatelja rođenog u Zadru Giuseppea Michela Stratica. Okupljenima se prije koncerta obratio veleposlanik RH u Irskoj dr. sc. Davor Vidiš koji je istaknuo kako je koncert dio obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske i tri desetljeća od međunarodnog priznanja Hrvatske, te kako Varaždinske barokne večeri nastavljaju uspješnu kulturnu suradnju između Hrvatske i Irske.

Dugotrajnim pljeskom i ovacijama okupljeni su nagradili glazbenike koji će svoje vrsno umijeće izvođenja barokne glazbe predstaviti  Varaždincima i gostima na svečanom koncertu otvorenja 52. Varaždinskih baroknih večeri 23. rujna.

- Čast nam je što smo imali priliku predstaviti ovogodišnje 52. Varaždinske barokne večeri u Irskoj i nadamo se kako će ovo partnerstvo ponovno omogućiti našoj baroknoj publici da uživa u gostovanju stranih glazbenika i otkrivanju novih djela iz barokne glazbene riznice“, istaknuo je nakon koncerta ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić. „Imamo već podosta iskustva s organiziranjem koncerta Varaždinskih baroknih večeri u inozemstvu, a ovaj koncert kojeg smo ostvarili u partnerstvu s Veleposlanstvom RH u Irskoj okreće i novu festivalsku stranicu. Drago nam je što su se na koncertu okupili i ljubitelji barokne glazbe i veleposlanici, te predstavnici stranih veleposlanstava u Dublinu i zasigurno će neki od njih biti i dragi nam gosti u Varaždinu. Ostvarili smo niz kontakata koji će, vjerujem, doprinjeti još boljem predstavljanju Varaždinskih baroknih večeri u inozemstvu - rekao je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i organizator VBV-a.

Na koncertu u Saint Mary's Church uz članove Kluba mecena Varaždinskih baroknih večeri bili su i čelni ljudi grada Varaždina-gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković.

- Znamo da kultura je najbolja i najbrža poveznica među zemljama, Varaždinske barokne večeri i kontakti koji su proteklih godina ostvareni u inozemstvu upravo preko glazbe doprinose i prepoznatljivosti Varaždina na kulturnoj, ali i turističkoj karti Europe. Koncert je uistinu bio odličan i siguran sam da će brojni posjetitelji stići u rujnu u Varaždin i uživati na 52. Varaždinskim baroknim večerima - poručio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Varaždinske barokne večeri bit će održane od 23. rujna do 9. listopada s Irskom kao zemljom partner. 

B665452C-AC47-4FDA-988C-1A1D40B50ED2.JPG

51386175-DD9C-48E3-9382-79309C4FF9F2.JPG

ED7635C8-1946-494F-A5B3-035857201C46.JPG