Koncert i tribina Uroša Rojka i Luke Juharta o suvremenoj glazbi Foto: VV arhiva / ilustracija

Koncert i tribina Uroša Rojka i Luke Juharta o suvremenoj glazbi

Varaždinske vijesti | 23.3.2019. u 21:22h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak 25. ožujka u 18:30 u Maloj dvorani Glazbene škole u Varaždinu održat će se tribina s glazbenicima koju vodi muzikologinja Nataša Maričić, a u 19:30 u Velikoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu slijedi koncert u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži Varaždin. Ulaz je slobodan.

Program:

Uroš Rojko (*1954): VOX (2001)
attacca
Luka Juhart (*1982): Unleashed (2015)

Luka Juhart (*1982): hrUP (2013)
attacca
Uroš Rojko (*1954): Monolog padlega angela (2006)
Uroš Rojko (*1954): Quasi neoliberamente (2016)

Uroša Rojka i Luku Juharta kritičari opisuju kao glazbenike koji glazbuju i muzičare koji muziciraju. Čudesno obuhvaćaju smišljanje, sviranje i slušanje glazbe.

Uroš Rojko nakon studija klarineta i zatim kompozicije (1977-81, kod Uroša Kreka ) na Akademiji za glasbo u Ljubljani, svoje je obrazovanje i usavršavanje iz kompozicije nastavio na visokim školama za glazbu u Freiburgu (1983-86 kod Klausa Hubera) i u Hamburgu (1986-89, kod Györgya Ligetija). Bio je DAAD stipendist i dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada. Trenutno živi i djeluje između Berlina, Beča i Ljubljane. Redovni je profesor kompozicije i glasbene teorije na ljubljanskoj Akademiji za glasbo, a od 2015. izvanredni član SAZU-a. kao skladatelj i pedagog Rojko se zauzima za otvoreni međunarodni stvaralački diskurs.

Luka Juhart je glazbenik, akordeonist (harmonikaš) i pedagog. Svirao je u elitnim dvoranama kao što su Allice Tully Hall u New Yorku, Koncertna dvorana luzernskog KKL, Royal Albert Hall, Musikverein u Beču i Tonhale u Zürichu. Redovito sudjeluje sa Zavodom „Sploh“ koji se usmjerava prije svega na slobodno improviziranu glazbu i na okruženja bliska glazbenom undergroundu. Izvanredni je profesor na Akademiji za glasbo u Ljubljani, gdje vodi katedru i Studio za suvremenu glazbu. Za rad na Akademiji za glasbo mu je 2015. dodijeljena Svečana listina za iznimne pedagoške i istraživačke dosege Sveučilišta u Ljubljani. Studirao je na Državnoj visokoj školi za glazbu u Trossingenu u razredu H. Notha, kojemu je otišao nakon završene Glazbene gimnazije u Mariboru u klasi A. Lorbera. Postiplomski studij je završio 2008. u majstorskoj klasi S. Hussonga na Visoki školi za glazbu u Würzburgu.