Koje su koristi, a koje opasnosti dijete s jabučnim octom Foto: Ilustracija

Koje su koristi, a koje opasnosti dijete s jabučnim octom

VV/Zadovoljna.hr | 14.3.2016. u 20:03h | Objavljeno u Društvo

Jabučni ocat smatra se sredstvom koje može pomoći kod mršavljenja. No je li dijeta s jabučnim octom zaista dobar izbor za gubitak suvišnih kilograma?

Zadovoljna.hr otkriva pet istina koje morate znati prije nego krenete piti jabučni ocat

Jabučni ocat zdrava je namirnica, a vjeruje se i da ubrzava mršavljenje. Najčešći način prakticiranja dijete s jabučnim octom je ispijanje jedne žličice do dvije žlice jabučnog octa pomiješane s dva decilitra vode ujutro na tašte.

No, djeluje li dijeta s jabučnim octom zaista? Istina je da ne postoje čvrsti znanstveni dokazi da jabučni ocat ubrzava metabolizam niti da topi masnoće, odnosno da pomaže kod gubitka kilograma, piše Zadovoljna,hr.

Zato, prije nego krenete piti jabučni ocat pročitajte pet činjenica o ovoj kiseloj namirnici koje morate znati.

1. Jabučni ocat nije najbolje sredstvo za suzbijanje apetita.

Kada jabučni ocat popijete na prazan želudac kiselina može iziritirati želudac i tako stvoriti osjećaj sitosti. Ako se želite osjećati sitima bez mogućih štetnih nuspojava, bolji izbor bit će doručak bogat bjelančevinama. Takav doručak zdravo će vas zasititi i opskrbiti vas s puno više hranjivih tvari od čaše vode s jabučnim octom. Zdrav doručak bit će, primjerice, jaja i grčki jogurt. Doznajte i koje su to namirnice koje morate jesti svaki dan ako želite smršavjeti.

2. Ispijanje jabučnog octa nije prirodni način detoksikacije.

Naš organizam već ima svoj prirodan sustav kojim se čisti od toksina, a koji se sastoji od jetre, bubrega i crijeva. Ovi vitalni organi pomažu tijelu da apsorbira hranjive tvari, a nekorisne tvari da eliminira u obliku mokraće i stolice. Pročitajte i 7 znakova da vam je tijelo puno toksina.

3. Jabučni ocat može biti probiotik.

Jabučni ocat je derivat fermentiranog jabučnog soka pa kao i druge fermentirane namirnice može sadržavati bakteriju koja pospješuje zdravlje crijeva i održava urednu probavu. Ali, treba imati na umu da svojstva probiotika ima samo nepasterizirani jabučni ocat koji sadrže enzime, bjelančevine i spomenute probiotike. Dakle, pasterizacijom nestaju probiotička svojstva jabučnog octa.

4. Pijenje previše jabučnog octa može biti opasno.

Odlučite li se pokušati smršavjeti uz pomoć jabučnog octa, ne konzumirajte više od dvije žlice dnevno. Previše jabučnog octa može iziritirati želudac, ali i uništiti zubni caklinu te oštetiti jednjak. Zbog toga se preporuča da jabučni ocat ne pijete na prazan želudac.

5. Jabučni ocat možda je korisnije jesti nego piti.

Najbolji način konzumiranja jabučnog octa je kao začin za salatu. Na taj način imat ćete najviše koristi od njega jer za tvrdnje da ispijanje jabučnog octa pomaže u mršavljenju ne postoje čvrsti znanstveni dokazi. Zapamtite da ne postoje brza rješenja kada je riječ o trajnom gubitku kilograma. Usvajanje zdravog načina života jedini je pravi put do vitke linije.