Klimatske promjene tema boravka eko tima I. osnovne škole Varaždin u Austriji Foto: I. OŠ Varaždin

Klimatske promjene tema boravka eko tima I. osnovne škole Varaždin u Austriji

Varaždinske vijesti | 1.6.2019. u 19:35h | Objavljeno u Društvo

U partnerskoj školi I. Osnovne škole Varaždin - International School Carinthia u austrijskom gradu Velden am Wörthersee, od 20. do 24. svibnja održana je treća, posljednja aktivnost učenja, poučavanja i treninga u sklopu Erasmus+ KA2 projekta "Connected with the Environment".

Šest učenika iz I. OŠ sudjelovalo je u aktivnostima IV. modula - Ecology, a to su: Dina Bekić, Mirjam Bezak, Magdalena Tot, Filip Grabar, Petar Hacek i Marko Grđan. S njima su kao voditeljice bile učiteljica Draženka Kolonić, koordinatorica projekta i ravnateljica škole Karmen Hans Jalšovec.

- Učenici su prezentirali rad na zadacima iz posljednjeg, IV. modula Ecology, koje smo rješavali u periodu između dvije mobilnosti. U Veldenu su učenici sudjelovali u debatama na temu klimatskih promjena. Vrlo dobro su se snašli u internacionalnim timovima te branili stavove svoje debatne grupe. Zadnji dan mobilnosti učenici su debatirali pred gostima iz lokalne zajednice kojima je ujedno i predstavljen cijeli projekt - pojasnila je koordinatorica projekta Draženka Kolonić.

Za vrijeme boravka u Veldenu učenici su upoznali grad i okolicu te jezero Wörthersee na kojem je smješten. Sudjelovali su i na jednodnevnom izletu i na jezero Ossiacher See gdje su se vozili brodom i sudjelovali u teambuildingu u adrenalinskom parku.

- Osim tog izleta, na izletu u Klagenfurt posjetili smo Kelag – austrijsku tvrtku za opskrbu energijom kako bi se upoznali s ekološkom proizvodnjom i uporabom energije. Osim toga posjetili smo i projektni umjetnički centar For Forest gdje su nas mladi umjetnici upoznali sa svojim ekološkim aktivnostima, posebno s događajem For Forest koji će se u rujnu održati na stadionu u Klagenfurtu - istaknula je D. Kolonić i dodala kako su svi zajedno, budući da je službeni radni jezik cijelog projekta engleski, ponovno razvijali i usavršavali i svoje jezične kompetencije.

Usto, kako su učenici boravili kod svojih austrijskih domaćina, upoznali se s njihovim načinom života, dolaska i odlaska u školu, stečena su i nova međunarodna prijateljstva. Sve aktivnosti u sklopu projekta odobrila je Agencija za mobilnost i programe EU, a financirane su iz europskih fondova.

I_OS_Varazdin_Austrija_1_Panorama.jpg

I_OS_Varazdin_Austrija_2_Skola_-Velden.jpg

I_OS_Varazdin_Austrija_4_Zavrsna_fotografija.jpg

I_OS_Varazdin_Austrija_5_Penjanje.jpg

I_OS_Varazdin_Austrija_6_Pred_skolom.jpg