KLIMA I PROBLEMI: U petak sudjelujte, uz 160 gradova, u globalnom pokretu Climathon

| 19.10.2018. u 14:19h | Objavljeno u Društvo

Na Geotehničkom fakultetu 26. i 27. listopada održat će se 24-satni događaj Climathon kojim će se pokušati rješiti izazovi klimatskih promjena u gradu Varaždinu, najavili su danas zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, predstavnica Climathona i izvanredna profesorica na Geotehničkom fakultetu dr. Aleksandra Anić Vučinić i direktor Tehnološkog parka Karlo Kukec.

Naime, Climathon je globalni događaj i ove godine će se dešavati u 160 gradova u svijetu istodobno u formi hackatona. Varaždin se priključuje u projekt prvi puta, a za temu klimatskog izazova odabrana je tema gospodarenja otpadom.

- Climathon se dešava u sklopu KIC Climate-a; Europske mreže za klimatske inovacije gdje je Geotehnički fakultet dio konzorcija koji predstavlja Hrvatsku. U rješavanju klilmatskih izazova na radionice se mogu prijaviti svi koji smatraju da mogu doprinijeti svojim idejama u rješavanju klimatskih izazova. Na internetskoj stranici Climathon postoji aplikacija za prijavu i nema ograničenog broja ljudi. Želja je da se svi okupimo i probamo riješit probleme koji su mikrolokalizirani. Na kraju tih 24 sata ćemo vidjeti koji su prijedlozi rješenja najbolji i oni će se nagraditi, a mogli bi biti i podloga za razvoj realnih projekata koji bi se mogli implementirati u budućnosti - rekla je profesorica Aleksandra Anić Vučinić, dodajući da ih podržavaju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, MBO pogon, Studentski centar i Čistoća te će osim studenata s Geotehničkog fakulteta sudjelovati i studenti s FOI-ja, Sveučilišta sjever i Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

O tome kako se Tehnološki park uključio u cijelu priču rekao je direktor Karlo Kukec.

- Uključili smo se iz više razloga jeda od njih je što ovakvi projekti uvijek iznjedre dobre pozitivne ideje i ne sumnjamo da će tako biti i ovog puta. One najbolje ćemo nagraditi našim mentorstvom u trajanju od mjesec dana, a još jedan od razloga uključenja je i taj što se želimo s ostalim varaždinskim fakultetima povezati i intenzivirati suradnju - komentirao je Kukec motiv uključivanja dok je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar naglasio da Grad po pitanju klimatskih promjena dosta radi pa su odmah dogovorili i riješili sve logističke probleme u projektu.

- Osigurali smo infrastrukturu i podršku, a uključiti se mogu i drugi poduzetnici s područja grada pa će to biti jedna sinergija privatnog poduzetništva, znanosti i jedinica lokalne uprave koje će rješavati globalni problem na mikrolokaciji - zaključili su sudionici konferencije predstavljajući događaj.

Grad Varaždin je po prvi puta dio ovog hakatona za klimu uz više od stotinu gradova diljem svijeta koji će na isti dan, u istih 24 sata “hakirati” klimu. Climathon je zamišljen kao 24-satni događaj prilikom kojeg se odvija inovativni proces rješavanja klimatskih problema specifičnih za grad, a koji se organizira tako da građani sudjeluju u poboljšanju klimatskih uvjeta u svojim gradovima.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci