Kliker festival: Festival pokreta i plesa s kojim rasteš ponovno u Varaždinu

VV | 1.10.2021. u 17:02h | Objavljeno u Društvo

U Gradskoj vijećnici Varaždin održana je konferencija za novinare povodom najave Kliker festivala – festivala s kojim djeca rastu, ali i plešu, uče, sanjaju, stvaraju i otkrivaju uzbudljivo neobičan svijet plesa, kazališta i pokreta!

Naime, od 04. do 10. listopada varaždinske pozornice, trgovi i ulice po šesti put ugošćuju Kliker festival i predstave, izvedbe te radionice domaćih umjetnica i umjetnika, ali i programe iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Poljske.

Gradonačelnik Neven Bosilj izrazio je zadovoljstvo što će se u Varaždinu održati festival namijenjen djeci od najranije dobi do starijih dobnih skupina.

- Veseli me što se u Varaždinu kontinuirano nešto događa i što imamo raznovrsne manifestacije u kojima svi naši sugrađani mogu sudjelovati u nečem što ih zanima, pa tako i najmlađi. Ovakav jedinstveni međunarodni festival plesne, scenske, glazbene i vizualne umjetnosti rijetko se gdje održava, u Hrvatskoj, ali i u široj regiji. Izuzetno mi je drago što ćemo imati u Varaždinu tijekom sedam dana vrlo zanimljivih sadržaja za mlađe uzraste, od radionica, predstava, koncerata. U dosadašnjih pet izdanja festival je već ugostio preko 300 umjetnika iz Hrvatske i raznih dijelova svijeta. No, još je bitno istaknuti što smo na ovaj način i educirali na tisuće djece, od najmlađih uzrasta do tinejdžera. Pozivam Varaždinke i Varaždinke da dođu, povedu svoju djecu i uživaju u Kliker festivalu - rekao je gradonačelnik.

- Kliker festival zaista jest izuzetno događanje jer se bavi produkcijom za djecu i mladu publiku, što znači da radimo s mladom publikom, ali i za njih, te smo po tim programima jedini u Hrvatskoj i šire. Izuzetno nam je drago što je Grad Varaždin to prepoznao, što je Kliker postao jedan od brendova grada i što zajedno s malim i malo većim Varaždincima i Varaždinkama rastemo. Zahvalni smo i što smo, s obzirom na okolnosti, uspjeli organizirati program te da je već sada većina predstava rasprodana do zadnjeg mjesta koje nam uvjeti i mjere predostrožnosti zbog pandemije dozvoljavaju - dodala je umjetnička voditeljica festivala Sanja Tropp Frühwald.

„Od muhe do slona“, „Zemlja snova“, „Noću“, „Beskrilci u oblacima“ i „Stvari Stvaraju“ samo su dio ovogodišnjeg Kliker rasporeda namijenjenog svim uzrastima, pa čak i publici s dudama. Tako za bebe do 2 godine varaždinski pijanist Danijel Oto priprema sasvim poseban koncert probrane klasične glazbe, dok će bebe do 18 mjeseci i njihovi odrasli uživati u imerzivnoj predstavi „Ninabu“. Ulaznice za oba programa za bebe dostupne su na blagajni HNK Varaždin.

Ovogodišnji Kliker počinje 04. listopada svečanim otvorenjem uz nastup PS Vindi i izvedbom predstave „Zemlja snova“ slovenskog Muzeuma, koja će nas zaista odvesti u svijet snova i sanjarenja.

Program se nastavlja uz slovensko-njemački duet i predstavu „Stvari stvaraju“ te čak dvije hrvatske premijere izašle iz radionice organizatora festivala, umjetničke organizacije VRUM. Riječ je o predstavi „Od muhe do slona“ koja je na rasporedu u srijedu i predstavi „Noću“ u četvrtak.

Programi će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin i u P4 Centru za mlade i nezavisnu kulturu, dok će se izvedba nedavno nagrađene predstave Istarskog narodnog kazališta „Beskrilci u oblacima“, održati na Franjevačkom trgu u petak.

Kliker donosi i dvije zaista zanimljive radionice. „No Work & Just Play - Playshop“ koja je usmjerena na praktične vježbe temeljene na raznim sustavima igranja igara, suvremenom plesu, tehnikama improvizacije i partnerstva, kao i na plesnom rječniku VRUM-a, dok će nas Łukasz Czapski u sklopu radionice „Flow like water“, naučiti sve o fokusiranju na različite dijelove tijela, tehničke pokrete i sekvence u stajanju te funkcionalnom korištenju tla.

Kliker službeno završava u subotu uz elektro-bajku „Cura i dečko“ koja je namijenjena svim generacijama i Open Mic karaoke večer u centru P4.

Sa ciljem otvaranja komunikacije, umrežavanja i suradnje izvedbeno-scenskih umjetnika, institucija, organizatora i pedagoga, dio programa festivala kroz Generator Forum i suradnju s međunarodnom platformom Generator, fokusiran je upravo na navedene teme. Tako će P4 centar ugostiti TEACH & REACH DAY, točnije prezentaciju KLIK kluba, nove platforme čiji programi su namijenjeni odgajateljima, učiteljima, nastavnicima, plesnim i dramskim pedagozima, studentima, voditeljima aktivnosti za djecu i mlade, a članstvo je besplatno.

- Programi Kliker festivala su puni i ulaznice za gotovo sve predstave rasprodane, što je jasan pokazatelj kvalitetne i dugogodišnje komunikacije koju kao festival ostvarujemo s varaždinskim vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Slijedom toga smo prošle godine osjetili potrebu da otvorimo još širu komunikaciju s odgajateljima, nastavnicima i studentima, koji bi bili konzumenti, ali i sukreatori programa festivala te svojim idejama doprinijeli unapređenju programa u skladu s potrebama. Iz te je ideje nastao KLIK klub, kao prostor za živu komunikacija kroz razne ekstenzije programa samog festivala u obliku razgovora, radionica prije ili metodički obrađenih programa nakon predstava  istakla je Iva Nemec, stručna suradnica za medijaciju programa, i spomenula još jednu novost u sklopu KLIK kluba - Kulturno kumstvo.

Riječ je o programu anonimnog sponzorstva čiji cilj je omogućiti kulturu dostupnu svima, posebice djeci koja nemaju prilike ili financijske mogućnosti kupnje karata za kulturne programe.

Sve male posjetitelje Kliker festivala, uz odlične programe čekaju i mali poklončići. Naime, u suradnji sa zagrebačkim Biljkoborcima, Kliker je pripremio slatke vrećice Kliker sjemenki livadnog cvijeća koje djeca mogu posijati i gledati kako rastu i cvjetaju do sljedećeg izdanja festivala u Varaždinu već u lipnju 2022.

Kliker festival se i ove godine održava u suradnji s HNK Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, P4 – varaždinskim Centrom za mlade i nezavisnu kulturu te lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade "Kultura nova" i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb.

Sve posjetitelje i sudionike podsjećamo na smjernice i preporuke koje su na snazi i koje će se primjenjivati tijekom festivala, popratnih programa i radionica, te molimo da ih se pridržavaju u najvećoj mogućoj mjeri.

Program Kliker festivala je dostupan na www.klikerfestival.com