Kinč u narodnim običajima - izložba cvijeća od krep papira 26. travnja u Novom Marofu

Varaždinske vijesti | 23.4.2022. u 18:14h | Objavljeno u Društvo

U Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu u utorak, 26. travnja u 18 sati bit će otvorena zanimljiva izložba autorice Božice Lacković iz Oroslavja – "Kinč u narodnim običajima – izložba cvijeća od krep papira".

Ova samouka umjetnica, rođena 1958. godine u Andraševcu, do sada je sudjelovala na niz izložbi. Na novomarofskoj izložbi, osim cvijeća od krep papira, izlaže i dio danas već zaboravljene baštine svog zavičaja. Osim toga, Božica Lacković sudjeluje i na manifestaciji "Babičini kolači". 2018. godine njezin je kolač osvojio laskavu titulu "izvorno zagorsko", a moći će se kušati i na svečanosti otvaranja novomarofske izložbe.

Autorica izložbe nerijetko ističe kako su ona i njezin zavičaj u cijelosti povezani, odnosno, kako sama kaže, "nit’ ja idem iz svog kraja, niti on iz mene". Na izložbi će nastupiti ženska vokalna skupina KUD-a "Prigorje" iz Križevaca. Izložba se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora kulture, Varaždinske županije te Ministarstva kulture i medija. Organizatori izložbe su Pučko otvoreno učilište Novi Marof i Kulturno umjetnička udruga "Magda i Luisa" iz Madžareva. Izložba je prvo ovogodišnje događanje IV. Festivala kinča koji će održati 21. svibnja u Novom Marofu, a bit će otvorena do 8. svibnja.