Kerekesh Teatar: Što se i zašto sve (ne)financira u kulturi, osobito kazalištu Foto: Kerekesh Teatar

Kerekesh Teatar: Što se i zašto sve (ne)financira u kulturi, osobito kazalištu

vv / kerekesh teatar | 2.9.2019. u 16:17h | Objavljeno u Društvo

U novoj objavi Kuc, kuc – kultura Kerekesh Teatra na svojoj fb stranici, kao što je i najavljeno u prethodnoj objavi u vezi (ne)dodjeljivanja nagrada, problematizira financije u kulturi, posebice izdvajanja za kazališnu djelatnost u Varaždinu.

Svakog poslodavca ili vlasnika, kako se navodi, trebale bi zanimati financije.

- Kultura može biti profitabilna, a osnivanje komercijalnog kazališta nije moguće. To ne postoji. Postoji samo aktivno i neaktivno kazalište, postoji puno i prazno kazalište, postoje poznati i manje poznati glumci, postoji dobra promocija i loša promocija, a kvaliteta ... O ukusima se ne raspravlja, stoji u uvodu objave.

Nakon uvoda, prelazi se na srž objave.

- Ne morate uživati u našim predstavama da biste shvatili naše poslovanje, razloge nezadovoljstva i lošu raspodjelu financija u gradu i županiji. Sva kazališta moraju imati svoja godišnja izvješća, programska i financijska, a možete ih naći na stranicama Ministarstva ili na stranicama kazališta ili (u našem slučaju) u Registru neprofitnih organizacija, ukazuje se.

Kako se pojašnjava, Kerekesh Teatar je neprofitna organizacija, nije tvrtke.

- Dakle, mi sav naš profit ulažemo u novi projekt, poput predstave ili filma i drugih projekata, sudjelujemo u humanitarnim akcijama tokom cijele godine, promoviramo grad Varaždin, Varaždinsku županiju i Hrvatsku, moglo bi se reći - doprinosimo zajednici. Trenutno imamo četiri zaposlene osobe, iznajmljujemo urede i skladište i upravo smo otplatili leasing kombi vozila, navodi se u objavi.

U 2019. godini Kerekesh Teatar, kako se ukazuje, dobio je od Ministarstva kulture RH ukupno 40.000 kn za dvije nove predstave, jubilarni 10. Tjedan smijeha te gostovanja diljem Hrvatske.
- Od Varaždinske županije dobio je grandioznih 3.000 kn za 10. Tjedan smijeha, dok su troškovi festivala veći od 600.000 kuna, a od Grada Varaždina ukupno 150.000 kn za 10. Tjedan smijeha i 2. Ljeto na Aquacity-u, tako da je gradonačelnik Ivan Čehok najbolje do sad prepoznao rad Kerekesh Teatra. Dakle, u 2019. godini od Ministarstva kulture RH, Varaždinske županije i Grada Varaždina ukupno smo dobili 193 tisuće kuna, što je najveći iznos koji smo ikad dobili, ističu u Kerekesh Teatru.

Na kraju objave, nalazi se i anketa s pitanjima:

1. JESTE LI ZNALI da je ove godine HNK U VARAŽDINU dobilo od Grada Varaždina više od 9 MILIJUNA KUNA?
2. JESTE LI ZNALI da Kerekesh Teatar, prema omjeru dobivenog novca i prodanih ulaznica, posluje bolje od svih javnih ustanova u kulturi u Gradu Varaždinu?
3. JESTE LI ZNALI da je HNK u Varaždinu u 2018. godini od Grada Varaždina također dobio više od 9 milijuna kuna, a ostvarilo prihode od 1 milijun i 600 tisuća kuna, dok je Kerekesh Teatar od Grada Varaždina dobio 65 tisuća kuna i ostvario više od 2 milijuna i 300 tisuća kuna prihoda?
4. JESTE LI ZNALI da u HNK u Varaždinu ima glumaca koji u godinu dana ne odigraju ni jednu predstavu, a primaju punu plaću? Što bi značilo da Gradu Varaždinu više vrijedi jedan glumac koji odigra NULA PREDSTAVA GODIŠNJE, nego Kerekesh Teatar koji odigra više od 200 PREDSTAVA GODIŠNJE.
5. JESTE LI ZNALI da neke predstave HNK u Varaždinu imaju troškove veće od 300 tisuća kuna, a imaju manje od 5 izvedbi?
6. JESTE LI ZNALI da svaka predstava Kerekesh Teatra ima ili će imati najmanje 100 izvedbi?
7. MISLITE LI da je za Varaždinsku županiju važan najveći i najposjećeniji kazališni festival u Hrvatskoj - Tjedan smijeha, koji je nakon Varaždinskih baroknih večeri, najveći brand Varaždinske županije?
8. JESTE LI ZNALI da je na Tjednu smijeha odigrano 55 predstava i da su troškovi festivala veći od 600.000 kn?
9. JESTE LI ZNALI da Kerekesh Teatar svake godine sudjeluje u brojnim humanitarnim akcijama u sklopu kojih osigura više od 50.000 kuna?
10. JESTE LI ZNALI da suradnici Kerekesh Teatra, plaćanjem honorara i poreza, u Grad Varaždin uplate više novca nego što Grad Varaždin uplati Kerekesh Teatru?

Ovime je pokrenuta tema što se i zašto sve (ne)financira u kulturi, osobito kazalištu, pa je za očekivati i odgovor p( r)ozvanih.