Kerameikon u subotu otvara izložbu s mađarskim partnerima

VV | 22.9.2017. u 16:24h | Objavljeno u Društvo

Varaždinsko keramičarsko udruženje Kerameikon otvara u subotu 23. rujna u 18 sati u Galeriji K 10 u Kukuljevićevoj 10 u Varaždinu izložbu KERAMEIKON & prijatelji – zemlja gost: Mađarska.

Ova je izložba dio cjelogodišnjeg projekta Ceramica multiplex 2017. i dio popratnih manifestacija uz 47. Varaždinske barokne večer, kojima je Mađarska ove godine zemlja partner, pa je to iznimna prilika i za susret naših i mađarskih keramičara.

Tema izložbe: Predstavi se onim u čemu si najbolja/i

Izložba će se održati od 23. rujna do 31. prosinca. Hrvatsko keramičarsko udruženje ove godina navršava petnaestu godišnjicu svog intenzivnog djelovanja na području međunarodne izlagačke i edukativne djelatnosti. Osim za keramiku, udruženje je otvoreno i za sve druge vrste umjetnosti.

Izložba Ceramica multiplex, do ove godine glavna izložba Međunarodnog festivala postmoderne keramike, prerasla je u cjelogodišnju kompleksnu manifestaciju koja se sastoji od više raznovrsnih izložbi i drugih programa.

Organizator je očekivao od svakog umjetnika da svojim kreativnim radom predstavi sebe kao jedinstvenu umjetničku osobnost u umjetnosti keramike. Prihvaćena su djela koja predstavljaju keramiku kao slobodni umjetnički izraz: poput skulptura, nefunkcionalnih, ali i funkcionalnih djela. Od umjetnika se očekuje osobni i originalni doprinos umjetnosti. Dozvoljavaju se kombinacije raznih materijala i tehnika, ali većinu djela mora predstavljati keramika. Rad mora biti izrađen u dvije posljednje kalendarske godine ili posebno namijenjen ovogodišnjoj izložbi.

Umjetnike iz Mađarske odabrala je Márta Nagy, članica IAC-a, a u suradnji s Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány (Foundation for Contemporary Ceramic Art) iz Kecskeméta. Ona je nastojala predstaviti neku vrstu presjeka mađarske keramike stavivši naglasak na deset mađarskih umjetnika To su Edina Andrási, Judit Burkus, György Fülöp, Mária Geszler, Timea Lantos, Sándor Molnár, Márta Nagy, Kinga Ráthonyi i Zsolt József Simon.

Umjetnički savjet Kerameikona odabrao je Štefaniju Baranašić, Marinu Blažek, Željku Bračko, Ivančicu Cvitić Znidarčić, Nadicu Eichhorn, Matu Franina Pećaricu, Sapanu Gandharb, Željku Korbar, Gizelu Ulle Kovačić, Sanju Lovrenčić, Višnju Markovinović, Natašu Ninić, Eduarda Pavlovića, Zdenku Pozaić, Nevu Prpić, Karmen Ptičar, Dijanu Rajković, Sanju Stani, Bojanu Švertasek, Mariju Višić Guina, Ivančicu Vončina i Dani Žbontar.

Izložbu podupire Ministarstvo kulture HR, a osigurava Croatia osiguranje.

Voditeljica i koordinatorica projekta je Blaženka Šoić Štebih, predsjednica Kerameikona, članica ULUPUHA i IAC-a, Međunarodne akademije za keramiku, Ženeva.