Kazališni studio mladih na Assiteju u Bjelovaru s predstavom Bolna glad Foto: Predstava progovara o temi koja je društveno važna, koja se tiče svih nas, koja je ozbiljna, no inscenirana je vrlo promišljeno uz obilje humora

Kazališni studio mladih na Assiteju u Bjelovaru s predstavom Bolna glad

vv | 27.3.2023. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

Bolna glad je nastala prema motivima romana "Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme" Shermana Alexieja, a uprizorili su je pod dramskopedagoškim vodstvom Tanje Novak.

Skupina tinejdžera iz Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu predstavila je naš grad s predstavom "Bolna glad" na 25. susretu Hrvatskog centra Assitej profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade, koji se održao u Bjelovaru od 20. do 24. ožujka.

Festival je ugostio ukupno 12 predstava iz cijele Hrvatske, a mladi iz Kazališnog studija u Bjelovaru su proveli dva dana, gdje su širili horizonte gledajući predstave drugih dramskih studija koje su se razlikovale ne samo po sadržaju, već i po estetici i žanrovima, te su sudjelovali na okruglim stolovima razmjenjujući mišljenja i stavove i analizirajući viđeno.

BG2.jpg

Bard Krsto Plemić kao Elvis Kalanjoš, Rom koji je iz romskog naselja krenuo u varaždinsku gimnaziju i izdigao se iz statusa marginalca i outsidera.

U Bjelovaru su (u četvrtak 23. ožujka) odigrali predstavu "Bolna glad", koja je nastala prema motivima romana "Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme" Shermana Alexieja, a uprizorili su je pod dramskopedagoškim vodstvom Tanje Novak.

- Glavni junak romana Arnold Duh, Junior, koji je odrastao u rezervatu Spokane Indijanaca, inspirirao je skupinu za lik Elvisa Kalanjoša, Roma koji je iz romskog naselja krenuo u Varaždinsku gimnaziju. Njegov status marginalca i outsidera, tinejdžera koji se ne uklapa, poslužio je skupini kao ishodišna točka za propitkivanje nekih važna pitanja: što tvori identitet jedne mlade osobe, što čini prijateljstvo i, naposljetku, gdje i kako pronaći motivaciju da prevladamo prepreke i postignemo cilj - istaknula je Tanja Novak.

Komentirajući predstavu „Bolna glad“ žiri festivala (plesna pedagoginja Sanja Petrovski, redatelj Vanja Jovanović, i glumac Ognjen Milovanović), je između ostalog, istaknuo da predstava progovara o temi koja je društveno važna, koja se tiče svih nas, koja je teška, no koja je problematizirana na promišljen način, s dozom ozbiljnosti, ali i humora, te da su tijekom izvedbe svi izvođači držali potpunu pažnju prepunog Doma kulture.

BG3.jpg

Žiri festivala: plesna pedagoginja Sanja Petrovski, redatelj Vanja Jovanović, i glumac Ognjen Milovanović u razgovoru sa skupinom nakon izvedbe.

BG 4 – „Bolna glad“ otvara neka važna pitanja: što tvori identitet jedne ml

U predstavi nastupaju Lucija Koprek, Sara Milner, Josipa Petek, Bard Krsto Plemić, Valentina Posavec, Lora Plantak, Fran Rabuzin, Katja Rabuzin, Melani Šipek, Patrik Tuđan, Aleksandra Vidaković i Eva Zvonarek.

O tome, što za njih znači iskustvo gostovanja na Assiteju, polaznici Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu kazali su:

Fran Rabuzin (18): Uživao sam na Assitej-u zbog novostečenih iskustva i informacija koje sam prikupio na okruglim stolovima. Zanimljivi ljudi, predstave i usporedbe koje sam mogao raditi, obogatili su moj pogled na kazalište i ljude koji rade u njemu. Žao mi je samo što nije duže trajalo.

Josipa Petek (16): Ovaj festival smatram kao jedno jako dobro iskustvo za svoj osobni napredak u glumi. U dva dana imala sam priliku pogledati jako puno predstava i proširiti svoje vidike. Što se tiče naše izvedbe, vrlo sam zadovoljna. Volim onaj osjećaj kada si na sceni i jednostavno se prepustiš doživljajima.

Bard Krsto Plemić (18): Dva dana koja sam proveo na Assiteju su bila dva dana uživanja. Vrhunac svega je naravno bilo igrati našu predstavu „Bolna glad“. Čini mi se da na Assiteju puno bolje prolaze oni koji imaju veće budžete (ili samo ove godine), s obzirom na to da je nagradu za najbolju predstavu dobila predstava „Aladin“ Učilišta ZKM s preko 30 izvođača i desetak suradnika koji uključuju i koreografa i vokalnog trenera, nekoliko scenografa, glazbenog producenta i druge, dok je naš rad bio isključivo rad skupine uz vodstvo naše dramske pedagoginje. Smatram da smo jako dobri, bez obzir na naše financijske (ne)mogućnosti.

BG4.jpg

„Bolna glad“ otvara neka važna pitanja: što tvori identitet jedne mlade osobe, što čini prijateljstvo i kako pronaći motivaciju da prevladamo prepreke i postignemo cilj.