Kazališni studio mladih HNK u Varaždinu gostuje na festivalu Rijeci Foto: HNK Varaždin

Kazališni studio mladih HNK u Varaždinu gostuje na festivalu Rijeci

Varaždinske vijesti | 11.9.2022. u 11:21h | Objavljeno u Društvo

Predstava "Ćelava pjevačica" E. Ionescoa, Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu, gostovat će 16. rujna na 24. susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej u Rijeci.

Pandemijske prilike koje su izokrenule naglavačke život adolescenata u protekle dvije godine nadahnule su polaznike Kazališnog studija mladih (skupina C3), uz dramskopedagoško vodstvo Tanje Novak, da posegnu za dramskim klasikom Eugènea Ionescoa "Ćelava pjevačica".

Uz propitkivanje aktualizacije teatra apsurda u apsurdu svakodnevice te parodiranja komunikacije, skupina je propitkivala i apsurdno u tjelesnom izričaju. Pritom se u proces rada kroz vikend radionice scenskog pokreta uključila i Sara Ipša, akademska glumica koja je svoj umjetnički opus započela graditi na plesnom izričaju.

Ovaj lektirni naslov, kao i pojmove antidrama i teatar apsurda tinejdžeri su prepoznali kao nešto što je njima blisko, što je itekako aktualno, što ih nasmijava i na koncu vodi prema katarzičnom očišćenju, u svijetu koji ih je iznenada zasuo vijestima o pandemiji.

Kazalisni_studio_mladih_1_07092022_1.JPG

U "Ćelavoj pjevačici" nastupaju: Vita Breški, Nika Dopuđ, Dina Drožđek, Tessa Fruk, Vida Huzjak, Tvrtko Kolar, Erika Komar, Jana Kovačić, Melani Šipek i Greta Rukelj.

Festival Assitej koji će trajati od 13. do 17. rujna 2022. godine ugostit će ukupno 14 profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade iz cijele Hrvatske. Festival je natjecateljskog karaktera, a stručni žiri dodjeljuje Nagradu "Zvjezdana Ladika” za najbolji dramski i pedagoški rad te Nagradu za najbolju predstavu u cjelini.

Kazališni studio mladih oglasio je i upise u novu sezonu, koji će se održati od 19. do 24. rujna, te iz kazališta pozivaju sve zainteresirane da se upišu. Požurite, upisi traju do popune mjesta. Više informacija o upisima u Kazališni studio mladih u novoj sezonu potražite na webu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. (LINK: https://www.hnkvz.hr/informacije/kazalisni-studio-mladih/).

Kazalisni_studio_mladih_2_07092022_2.JPG