Kazališni studio mladih proslavio 150. obljetnicu kazališta, i to radionicom za nastavnike Foto: Kazališni studio HNK

Kazališni studio mladih proslavio 150. obljetnicu kazališta, i to radionicom za nastavnike

vv | 30.9.2023. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Radionica "Osnove dramatizacije proznog teksta" okupila je petnaestak učitelja, nastavnika i profesora iz cijele županije

Kazališni studio mladih organizirao je 27. rujna Gradskoj knjižnici i čitaonici "Metel Ožegović", povodom 150. obljetnice Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, radionicu "Osnove dramatizacije proznog teksta" i dane otvorenih vrata.

Na radionici je sudjelovalo petnaestak učitelja, nastavnika i profesora, voditelja dramskih i lutkarskih skupina u osnovnim i srednjim školama iz Varaždina i županije.

Kazalisni_studio_HNK4.jpg

Pod stručnim vodstvom Tanje Novak, voditeljice Kazališnog studija mladih HNK-a, polaznici radionice su ovladali osnovama dramatizacije kraćeg proznog teksta, naučili tehnike i načine pretvorbe književnog teksta u dramski tekst, te usvojili kako na stručan, ali i zabavan način s dramskom skupinom kreirati autorsku dramatizaciju.

Dramatizirali "Crvenkapicu" Braće Grimm

Dramatizirali su bajku "Crvenkapica" Braće Grimm, a najveći izazov im je bio kako narativan tekst pretvoriti u dramski, odnosno u medij za prikazivanje. Radionica je obuhvatila vođenje polaznika kroz izradu scenoslijeda, te kroz procese oživljavanja likova, dijaloga i radnji proizašlih iz fabule. Polaznici su se baviti i pitanjem kontekstualizacije – kako pisani predložak provesti u suvremeni kontekst, te su, čitajući napisano na konkretnim primjerima uočavali važnosti tempa, dinamike i unaprijed postavljene dramaturške linije.

Kazalisni_studio_HNK2.jpg

- Radionica je bila besplatna i naš dar polaznicima. Bilo nam je važno da se i Kazališni studio mladih uključi u bogat slavljenički program kojim Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu obilježava 150. godišnjicu od otvorenja zgrade. Ideja nam je bila da uz slavlje promičemo i dramsko-pedagoški rad te da u suradnji s Gradskom knjižnicom „Metel Ožegović“, u čijem smo divnom prostoru radionicu održali, posredno promičemo i kulturu čitanja - izjavila je Tanja Novak.

Osim dramsko - pedagoškim radom, Novak se bavi i dramaturgijom u kazalištu za djecu i mlade, te je vanjski suradnik predavač na Učiteljskom fakultetu. Dobitnica je Nagrade Mali Marulić za najbolji dramski tekst 2018. na istoimenom festivalu Hrvatske drame za djecu u Splitu za predstavu "Puž muž", te Nagradu za najbolji dramski tekst za predstavu "Vuka se ne bojim ja" na 6. FEDU festivalu u Sarajevu 2020. godine.

- Bilo nam je vrlo zabavni i korisno. Edukacijske radionice kao što je ova su rijetke, a nama vrlo potrebne - podijelila je  iskustvo s radionice Natalija Mihalić iz osnovne škole Martijanec, jedna od petnaestak polaznika koji u školama rade s djecom i mladima, spremaju ih za smotru Lidrano, vode dramske skupine ili tek skupljaju hrabrost da se upuste u dramski rad.