Varaždinski robotičari osvojili osam medalja na Europskom prvenstvu: "Kapa dolje za vaš uspjeh!" Foto: Varaždinska županija

Varaždinski robotičari osvojili osam medalja na Europskom prvenstvu: "Kapa dolje za vaš uspjeh!"

IHR/Varaždinske vijesti | 9.6.2022. u 11:45h | Objavljeno u Društvo

- Kapa dolje za vaš uspjeh, čestitke našim učenicima, njihovim mentorima i roditeljima bez čije potpore teško da bi bilo ovakvog uspjeha - rekao je Miroslav Huđek, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i sport na današnjem prijemu koji je održan u Županijskoj palači povodom velikog uspjeha naših robotičara na 3. Euro RoboCupu u Portugalu.

Čak osam medalja, četiri zlata i četiri srebra, osvojilo je sedmero polaznika Centra za nove tehnologije Varaždinske županije – programa za robotiku koje je od 1. do 4. lipnja održano u portugalskom Guimarãesu.

287116953_10228339440769185_4910909630036077147_n.jpg

Zlatne medalje osvojili su Juraj Kolarić, učenik 2. razreda Elektrostrojarske škole Varaždin, Gabrijel Kraljić, učenik 5. razreda VI. OŠ Varaždin, i Nikša Vaupotić, učenik 5. razreda IV. OŠ Varaždin. Srebrne medalje osvojile su Antonela Nikolić, učenica 8. razreda III. OŠ Varaždin, Barbara Prutki, učenica 8. razreda I. OŠ Varaždin, i Mirta Obelić, učenica 8. razreda V. OŠ Varaždin, a dvije medalje, zlatnu i srebrnu osvojio je Luka Kolarić, učenik 8. razreda VI. OŠ Varaždin. Njihovi mentori su prof. Ivica Kolarić, Ivan Kolarić i prof. Jelka Hrnjić.

287076127_10228339441009191_7281036051271041226_n.jpg

U povodu ovog velikog uspjeha učenicima su uručene i novčane nagrade za posebna postignuća na međunarodnom natjecanju, osvajačima zlatnih medalja po 5.000 kuna, a osvajačima srebrnih medalja po 3.000 kuna.

- Prošle godine smo upriličili prijem gdje je jedan naš učenik osvojio srebrnu medalju, a sada možemo biti ponosni, jer osam osvojenih medalja na europskom natjecanju je fenomenalan rezultat. Vaš uspjeh pokazuje kako je standard obrazovanja Varaždinske županije iznimno kvalitetan i zato pohvaljujem izniman rad mentora i učenika jer bez toga ovakvi rezultati sigurno ne bi bili mogući. Županija će i dalje nastaviti kontinuitet ulaganja kako bismo našim učenicima omogućili vrhunske uvjete za ostvarivanje ovakvih izvrsnih rezultata. Zahvaljlujem vam od srca jer ste odlični promotori Varaždinske županije. Vjerujem da su vaši roditelji iznimno ponosni na vas, ali dopustite i nama tu slobodu da iskažemo i mi ponos s obzirom da je Varaždinska županija osnivač škola i centara izvrsnosti. Čestitam vam od srca i želim vam puno uspjeha u daljnjem radu i školovanju - rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Mentor Ivica Kolarić zahvalio se Varaždinskoj županiji, pročelniku Huđeku i zamjenici župana na velikoj potpori koju su im pružili prilikom odlaska na natjecanje.

kolaric.jpg

- Iz srca i duše, hvala vam što ste nam omogućili da s ovako velikim brojem učenika sudjelujemo na ovako velikom natjecanju na kojem je Varaždinsku županiju predstavljalo 14 učenika, od kojih je sedmero učenika osvojilo jedno od prva tri mjesta u Europi. Iza ovih učenika je naporan rad, oni su tjedno radili do 25 sati i ovaj uspjeh rezultat je njihovog rada, a svega ovoga ne bi bilo da nema Centra izvrnosti za nove tehnologije - rekao je Kolarić, koji je u posljednjih deset godina sa svojim učenicima osvojio više od 110 Oskara znanja!

Antonela Nikolić, učenica 8. a razreda III. OŠ Varaždin u Portugalu je osvojila srebro. Priznala je kako ju je uspjeh začudio s obzirom da je tek od ove godine "u robotici".

- Uspjeh me iznenadio i poboljšao cijelu godinu. Shvatila sam da sav taj trud, svi ti sati provedeni u učionici radeći na robotu, da nam se stvarno to isplatilo - rekla je Antonela, Juraj Kolarić, učenik 2. f razreda Elektrostrojarske škole Varaždin nakon što je lani osvojio srebrnu medalju, ove se godine okitio zlatom.

- Ne znam kako opisati taj osjećaj. Nakon dvije godine pauze zbog koronavirusa, dođemo u Portugal i uzmemo skoro sva prva mjesta, stvarno je neopisivo. Nadam se da će ponoviti na sljedećem natjecanju u Bankoku u Tajlandu – rekao je Juraj.

282224480_123872970324959_5960066223923353307_n.jpg

Naime, pred varaždinskim robotičarima je svjetsko prvenstvo na Tajlandu, na kojem će Varaždinska županija sudjelovati s dvije ekipe.

- Idemo "tuči” Japance, Kineze, Nijemce i sve ostale! - smije se Ivica Kolarić i najavljuje kako mu je velika želja upravo u Varaždinu organizirati Europsko prvenstvo iz robotike.

- Želim dovesti 1200 mladih u Varaždin i to mi je san - priznao je Kolarić.

Označeno u