Kaleiçi Old Town Festivali: Dobra prezentacija Lepoglave u Turskoj Foto: Lepoglava

Kaleiçi Old Town Festivali: Dobra prezentacija Lepoglave u Turskoj

M.N./Varaždinske vijesti | 16.10.2019. u 19:30h | Objavljeno u Društvo

Na poziv Veleposlanstva Turske u Republici Hrvatskoj, protekli je tjedan delegacija Grada Lepoglave boravila u Antaliji u Turskoj gdje je sudjelovala na „4. Kaleiçi Old Town Festivali“ koji je na jednom mjestu okupio preko 250 predstavnika gradova iz 48 zemalja svijeta od Europe preko Sjeverne Afrike i Bliskog istoka do središnje Azije. Radi se najvećem kulturnom događaju u Antaliji u formi uličnog festivala na kojem se predstavljaju gradovi iz čitavog svijeta koji su na listi UNESCOa.

Lepoglavsku je delegaciju u Turskoj predvodio zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač, a pridružili su mu se i Gordana Mošmondor, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela gradaLepoglave, Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave, Karmen Šoštarić,upraviteljica Zadruge lepoglavske čipke i Snježana Varović, samostalna umjetnica. U radnom dijelu ovog međunarodnog festivala UNESCO gradova lepoglavsku je delegaciju pratio i Veleposlanik Republike Hrvatske u Turskoj, Hrvoje Cvitanović koji je kao dio hrvatske delegacije sudjelovao na sastancima s predstavnicima gradova Muratpaşa i Antalija te zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Kovačem na sastanku s Guvernerom Antalije.

Lepoglava se na festivalu predstavila kroz prizmu UNESCOa i bogate kulturne baštine utkane ulepoglavsku čipku, sudjelujući na interaktivnom Forumu pred svim sudionicima. Uoči same prezentacije, zamjenik gradonačelnika Kovač potpisao je zajedničku 'Deklaraciju o zaštiti starih gradova' koji njeguju UNESCOvu zaštitu čime je i na prigodan formalan način Lepoglava postala dio svjetske inicijative koja će svoj zagovarački proces započeti nakon festivala na najvišim razinama međunarodnih organizacija od Europskog parlamenta do Ujedinjenih naroda.

- Ukazana nam je neizmjerna čast da na preporuku i poziv Veleposlanstva Turske u Hrvatskojsudjelujemo na ovom festivalu UNESCO gradova, a kolegama iz brojnih država i gradova predstavili smo tek dio naših posebnosti, prikazali način izrade i vrijednost lepoglavske čipke kao i dio atmosfere Međunarodnog festivala čipke - izjavio je zamjenik gradonačelnika Kovač dodavši pritom kako se prezentacija podijelila na onu političku, kroz koju su se održali sastanci s brojnim dužnosnicima,turističku, kroz distribuciju promotivnog materijala o našem kraju te kulturno-umjetničku kroz prezentaciju izrade lepoglavske čipke i njezinu kontemporarnu primjenu.

- Iako vrlo intenzivan, ovaj Festival otvorio je mnoge nove mogućnosti kulturne suradnje za našu Lepoglavu s brojnim gradovima iz više zemalja svijeta. Sad je na nama da iskoristimo sve mogućnosti i potencijale koji su nam se otvorili u Turskoj - zaključio je zamjenik gradonačelnika Kovač.

GL_Turska_8.jpg

GL_Turska_7.jpg

GL_Turska_6.jpg

GL_Turska_5.jpg

GL_Turska_3.jpg

GL_Turska_2.jpg

GL_Turska_1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci