KAKVA ĆE BITI ZIMA Objavljena dugoročna prognoza, hoćemo li imati bijeli Božić? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

KAKVA ĆE BITI ZIMA Objavljena dugoročna prognoza, hoćemo li imati bijeli Božić?

VV | 28.11.2020. u 16:15h | Objavljeno u Društvo

I dok bi već danas navečer i tijekom noći nebom mogle zalepršati prve pahulje snijega, a snijega bi moglo biti i sredinom idućeg tjedna, kakva će biti zima objavio je Državni hidrometeorološki zavod u svojoj dugoročnoj vremenskoj prognozi za zimu, piše Jutarnji list.

Za ljubitelje niskih temperatura vijesti baš nisu dobre jer prema prvim prognozama čeka nas još jedna iznadprosječno topla zima koja klimatološki počinje za nekoliko dana, 1. prosinca, a astronomski 21. prosinca. Dostupni prognostički materijali ukazuju na pozitivno odstupanje temperature od višegodišnjeg srednjih vrijednosti. Ipak, to ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja s temperaturom oko prosjeka, uz prodore hladnog zraka, a već prvi dani u prosincu trebali bi donijeti hladnije vrijeme od prosjeka.

Oborine je teže predvidjeti, no u DHMZ-u kažu kako nema izraženog signala za veće odstupanje količine oborine od višegodišnjeg prosjeka, temeljem čega su izgledne količina oborine oko uobičajene ili manja od toga. No postoji vjerojatnost za količinu oborine veću od uobičajene u prosincu. Hoće li to biti snijeg i to negdje oko Božića?

Označeno u