Kako trenutnu epidemiološku situaciju "podnose" varaždinski fakulteti i Sveučilište Sjever? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Kako trenutnu epidemiološku situaciju "podnose" varaždinski fakulteti i Sveučilište Sjever?

IHR/Varaždinske vijesti | 16.10.2020. u 17:10h | Objavljeno u Društvo

- S obzirom na dosad povoljnu epidemiološku situaciju na Sveučilištu Sjever sve ide prema planu, odnosno postotak nastave koji se planirao odraditi kontaktno u prostorima Sveučilišta Sjever odvija se prema predviđenom rasporedu. Na našem Sveučilištu oko 30 posto ukupne nastave izvodi se u prostorima Sveučilišta - poručuju sa Sveučilišta Sjever.

Nastava na varaždinskom sveučilištu za studente prve godine preddiplomskih studija počela je već 21. rujna, a za studente 2. i 3. godine preddiplomskih studija 5. listopada, dok nastava na diplomskim studijima kreće u ponedjeljak, 2. studenog.

- Jedan od glavnih razloga različitog termina početka nastave, koji se u akademskoj godini 2020./2021. izvodi prema kombiniranom/ mješovitom modelu, jest upravo osiguravanje što manjeg protoka i što manjeg broja studenata u isto vrijeme na Sveučilištu. S obzirom na to da su sukladno protuepidemijskim mjerama Sveučilišta Sjever studenti podijeljeni u grupe, s maksimalnim kapacitetom grupe u nastavi od 50 studenata, što u prosjeku ispadne oko 35, najbolji se pokazao upravo navedeni model s različitim početkom nastave - ističu.

U slučaju zaraze - kontaktna osoba

Na Sveučilištu Sjever veoma je malen broj studenata koji su zasad u samoizolaciji, no oni su nevezano uz svoje studentske obaveze ili pohađanja predavanja bili u kontaktu sa zaraženim. Sveučilište je imenovalo i kontaktnu osobu za slučaj da eventualno dođe do samoizolacije pojedinih studenata ili zaposlenika, koji su se u tom slučaju dužni javiti navedenoj kontaktnoj osobi. Imenovana kontaktna osoba nakon toga, u suradnji sa studentom ili zaposlenikom, postupa prema daljnjim mjerama i uputama.

sasfe.jpg

- Srećom, među našim studentima, a koji su pohađali kontaktna predavanja dosad nismo imali COVID-19 pozitivnih slučajeva. U slučaju da, nažalost, s obzirom na generalno nepovoljniju epidemiološku situaciju, ipak dođe do takvih slučajeva, Sveučilište Sjever poduzet će sve potrebne mjere sprečavanja daljnjeg širenja. I mi smo na razini ustanove prethodno imali pojedini izdvojeni slučaj COVID pozitivne osobe, no srećom, s blagim simptomima i zahvaljujući propisanim mjerama kojih se svi zaposlenici Sveučilišta Sjever pridržavaju, nije bilo daljnjeg širenja, stoga su svi takvi slučajevi dobro i ponovno aktivni na svojim radnim mjestima i u svim svojim svakodnevnim obavezama - poručuju sa Sveučilišta Sjever.

Sveučilište Sjever - odgovorno

Dodaju kako su uvjeti osigurani na maksimalnoj mogućoj razini stoga se svaka eventualna mogućnost zaraze ili prijenosa virusa svodi na najmanju moguću razinu. U svrhu maksimalne zaštite na ulazima u prostore Sveučilišta Sjever postavljeni su dozatori s dezinficijensom, obavezno je nošenje maski, na ulazima se mjeri tjelesna temperatura, a mjesta za rad na svim predavanjima razmaknuta su tako da je među studentima minimalno 1,5 metra razmaka. Osim navedenog, dva puta dnevno vrši se dezinfekcija cjelokupnog prostora, a ulazak u zgrade je kontroliran.

50381514093_17df9ed3ee_k.jpg

- Sveučilište Sjever pokazuje u ovim izazovnom vremenima visoku razinu odgovornosti, te smo uspješno postavili ovaj kombinirani model nastave. Ovo je vrlo zahtjevan proces u kojem svaki novi dan sa sobom nosi neizvjesnost. No, želimo studentima poslati poruku da smo tu zbog njih, da nam je njihovo kvalitetno obrazovanje prioritet. S obzirom na to da se nastava kontaktno izvodi sada već četvrti tjedan bez prekida, prema grupama i rasporedu, moram iskoristiti priliku i zahvaliti svim našim studentima na iznimnoj odgovornosti i savjesnosti koju su dosad pokazali. Velika zahvala i svim nastavnicima koji u zaista složenim uvjetima prenose svoja znanja studentima - istaknuo je prorektor Sveučilišnog centra Varaždin prof. dr. sc. Damir Vusić.

Na FOI-ju spremni i za najgori scenarij

S varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike (FOI) poručuju kako dosad nisu imali slučajeve pozitivnih studenata, nastavnika i drugih djelatnika.

- Zasad smo imali dva slučaja propisane izolacije, jedan kod nastavnika koji tijekom ovog semestra nije održavao kontaktnu nastavu, te jedan slučaj kod djelatnice u jednoj od organizacijskih jedinica fakulteta. Što se studenata tiče, dosad smo imali samo tri prijavljena slučaja propisane izolacije i nemamo saznanja o zaraženim studentima FOI-ja - poručuju.

FOI od početka akademske godine 75 do 80 posto nastave održava na daljinu, a do 25 posto nastave kontaktno u vrlo malim grupama uz strogo poštivanje protuepidemijskih mjera.

- Sva predavanja održavaju se isključivo na daljinu. Seminari i vježbe održavaju se jedan tjedan na daljinu i jedan tjedan kontaktno unutar dva do četiri dana. Također, naglašavamo da kontaktni dio nastave na FOI-ju nije obavezan za studente te je osigurana alternativa na daljinu za sve kontaktne seminare i vježbe. Studentima je osigurano i izvršavanje zadaća i ostalih nastavnih obaveza na daljinu. Pratimo situaciju i spremni smo iz hibridnog modela (scenarij B) u potpunosti prijeći na scenarij C, odnosno potpunu nastavu na daljinu, koju radimo kvalitetno i s kojom su studenti i više nego zadovoljni sudeći po visokim ocjenama takvog načina izvođenja nastave u ljetnom semestru prošle akademske godine - navode na FOI-ju.

Tzv. "COVID redari" na GTF-u već mjesecima

Na Geotehničkom fakultetu (GTF) Varaždin od početka epidemije imali su jednog vanjskog suradnika (u ožujku) i jednog nastavnika (tijekom ljetne stanke) pozitivnih na COVID-19.

- Na današnji dan, prema našim saznanjima, nemamo niti jedan pozitivan slučaj studenata, nastavnika i drugih djelatnika, a trenutno ni jedan student, nastavnik ili drugi djelatnik Geotehničkog fakulteta nije u samoizolaciji - doznali smo od dekana Geotehničkog fakulteta izv. prof. dr. sc. Hrvoja Meaškog.

Izvođenje nastave na studijskom programu Inženjerstvo okoliša razrađen je još tijekom ljeta.

- Konkretno, sve dok bude trajala epidemija bolesti COVID-19 dio nastave se na Geotehničko fakultetu prema potrebi i epidemiološkim uvjetima izvodi kao klasična nastava udaljenim putem, korištenjem platformi za udaljeno učenje (ZOOM, Microsoft Teams i sl.). To se prvenstveno odnosi na predavanja i auditorne vježbe na 2. i 3. godini preddiplomskog studija te na nastavu na diplomskom studiju, dok se nastava na prvoj godini preddiplomskog studija izvodi u najvećoj mjeri i kada je god to moguće kontaktnim putem, uz poštivanje epidemioloških mjera. Pritom se vodilo računa o tome da su neki dani u tjednu predviđeni samo za kontaktnu nastavu, a neki samo za izvođenje klasične nastave udaljenim putem.

Dio nastave koji se izvodi u obliku terenske nastave izvodit će se na različitim lokacijama u RH, ali uz strogo poštivanje epidemioloških mjera - istaknuo je dekan Meaški.

U svrhu što bolje provedbe klasične nastave udaljenim putem, iz vlastitih sredstava fakulteta su za nastavnike osigurane dodatne ZOOM edukativne licence, određeni broj grafičkih tableta, dodatnih slušalica i web kamera, a predviđaju se i radionice vezane za pedagoški aspekt izvođenja nastave na daljinu. Većini nastavnika je dodijeljeno prijenosno računalo, a razmišlja se i o nabavci određenog broja prijenosnih računala i za studente slabijeg ekonomskog statusa.

- Nastava koja se mora izvoditi kontaktnim putem na fakultetu poput laboratorijskih vježbi i praktikuma nastava na prvoj godini preddiplomskoga studija provodi se uz poštivanje glavnih epidemioloških mjera: držanje fizičke distance, obavezno nošenje zaštitnih maski unutar zgrade fakulteta te redovite dezinfekcije ruku, ali i radnih prostora više puta dnevno. Dodatno je na ulazu na fakultet postavljen i uređaj za automatsko mjerenje tjelesne temperature i provjeru ulazi li se sa zaštitnom maskom. Pritom je organizirano i tjedno dežurstvo koje se provodi već mjesecima, nešto poput sada aktualnih "COVID redara", odnosno osobe koje su stalno prisutne na ulazu i koje provjeravaju provođenje epidemioloških mjera - doznali smo od dekana Geotehničkog fakulteta Varaždin koji kaže kako od ovog tjedna, do daljnjega imaju obavezu svakodnevno do 12 sati Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu dostavljati brojčanu informaciju o tome koliko je zaposlenika i studenata pozitivno, koliko ih je u samoizolaciji, ali i na pojavu simptoma koji mogu upućivati na zarazu COVID-19.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci