Kako su škole organizirale pisanje probne državne mature i u kojima su ispiti već napisani? Foto: Ilustracija/Pexels

Kako su škole organizirale pisanje probne državne mature i u kojima su ispiti već napisani?

IHR/Varaždinske vijesti | 21.3.2022. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Prošli tjedan u varaždinskim srednjim školama bio je u znaku pisanja ispita probne državne mature. Kao što je već poznato, ove godine učenici završnih i trećih razreda uz pravu maturu pišu i probnu, s obzirom da su ishodi, koji se provjeravaju ispitima, ove godine nešto drugačiji u odnosu na prethodne godine. Naime, ovogodišnji testovi za državnu maturu sastavljeni su po novim kurikulumima po kojima je ovogodišnja generacija maturanata, ali i učenika trećih razreda, pohađala nastavu, zbog čega će se prije prave provesti i probna matura.

Iako se probna matura u srednjim školama provodi se od 15. ožujka i trajat će do 15. travnja te svaka škola zasebno odlučuje kada će provesti ispite, neke su srednje škole već prvog tjedna provele probne mature, a među njima je i Druga gimnazija Varaždin.

- Mi smo odlučili odmah organizirati pisanje probnih ispita državne mature tako da su naši učenici završnih razreda, ali i učenici trećih razreda prošli tjedan pisali ispite iz obaveznih predmeta Hrvatskog jezika, Matematike i Engleskog jezika. Probnu maturu pisalo je 91 posto maturanata i 95 posto učenika trećih razreda - doznali smo od Zdravke Grđan, ravnateljice Druge gimnazije Varaždin.

Da je probna matura za učenike dobar način provjere za pravu maturu smatra i Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin, koja je također prošli tjedan bila u znaku probnih ispita mature...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...