LAŽNA VINA Vinski znalac Saša Špiranec otkriva kako razlikovati pravo vino od patvorine Foto: unsplash/ilustracija

LAŽNA VINA Vinski znalac Saša Špiranec otkriva kako razlikovati pravo vino od patvorine

| 23.10.2022. u 12:30h | Objavljeno u Društvo

- Kupac treba koristiti zdrav razum. Ono što izgleda nevjerojatno, vjerojatno i jest nevjerojatno. Ako je nešto tako jeftino da košta kao kila grožđa, onda vam je jasno da to nije od grožđa - upozorava vinski znalac Špiranec

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata potvrdila nam je kako je na našem tržištu otkrila sedam vinskih patvorina - četiri vina s Kosova, jedno iz BiH, a dva iz Hrvatske. DIRH je ove godine obavio 84 inspekcijska nadzora prilikom kojih je uzorkovano 84 vina porijeklom iz RH, ostalih zemalja članica EU-a i trećih zemalja, a od toga je kod 14 službenih uzoraka vina provedena analiza stabilnih izotopa radi sumnje na patvorenje.

Nepovjerenje među vinarima

Rezultati analize pokazali kako je sedam vina patvoreno dodatkom vode i šećera čije podrijetlo nije iz grožđa. Od pet patvorenih vina iz trećih zemlja, dva su označena kao rajnski rizling, jedno kao graševina i jedno vranac. Tko su proizvođači, odnosno uvoznici lažnjaka, Inspektorat ne želi otkriti jer se radi o, kako navode, inspekcijskoj tajni.

- Nije dobro da se ne otkriva čije je vino ako je već puštena informacija o patvorinama. Posljedica toga je da se širi nepovjerenje među vinarima. Bilo bi dobro da znamo, odrazilo bi se na prodaju i status konkretnih vina, ali bi svi ostali bili lišeni sumnje - komentirao je vinski stručnjak Saša Špiranec “šutnju” Inspekcije.

Dodaje kako sada sumnja pada na sve i vlada nesigurnost. Osim toga, 84 uzoraka je, kako kaže, ništa. - Na cijelu zemlju čini mi se malo. To ispada 10-11 uzoraka mjesečno - ustvrdio je Špiranec.

Mijenjati propise

Ističe da bi se naše vinske vlasti više trebale baviti kontrolom, a manje administriranjem oko puštanja u promet. - Taj birokratski duh oduzima puno vremena i zapošljava se masa ljudi. Trebaju raditi upravo ovo što su sada napravili. Zakonodavac bi trebao propisati koje parametre proizvod treba zadovoljavati da se pusti u promet, a proizvođač bi ih trebao ispunjavati – kaže. A što je s kupcima? Kupac treba koristiti zdrav razum, poručuje naš vinski znalac.

- Ako je nešto tako jeftino da košta kao kila grožđa, onda vam je jasno da to nije od grožđa. Ispod 1,50 eura ne možete proći s opremom boce. Ili ako je sorta jako tražena te godine, u deficitu je, a na tržištu je imate po 19,99 kuna, teško da je to ta sorta. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je tako, ali skeptičan sam kao potrošač – govori nam Špiranec, ističući da ono što izgleda nevjerojatno, onda vjerojatno i jest nevjerojatno jer se patvorine nalaze u cjenovnim zonama tih “budget” vina.

-Trgovac želi biti najjeftiniji i ima zahtjev prema vinaru – ako mu ne može isporučiti ono što želi, traži drugoga i tu se nađe nemoralni dobavljač vina ili oni koji su prisiljeni ući u takve kombinacije jer su u nevolji – pojašnjava nam vinski stručnjak zašto se patvorena vina nađu na policama trgovina.

came-g5288c9b1e_1280.jpg

SAVJETI ZA KUPCE

Kako se zaštiti prilikom kupnje vina i ne odabrati patvorinu?

1. Koristite logiku: Ako je cijena vina dvadesetak kuna, teško da je s njim sve u redu. Uračunajte u to troškove ambaleže, poput boce i oprema butelje, jasno je da je riječ o patvorini ili nekoj drugoj krivo deklariranoj sorti.

2. Izbjegavajte kupnju vina u velikim pakiranjima: Nakon otvranja rapidno propada, a u hladnjaku može stajati samo nekoliko dana. Osim toga, u velikim pakiranjima obično je vino loše kvalitete.

3. Kupujte vino u staklenoj ambalaži: Staklene boce vinari pune s manje tretmana, poput pojačanog sumporenja.

4. Izbjegavajte vino u plastici: Svjetlo, zrak, temperatura i plastika najveći su neprijatelji vina.

5. Popularne sorte po niskoj cijeni: Malvazija ili plavac mali za 19,99 kuna? Teško da su u boci navedene sorte ako je cijena litre grožđanog soka te sorte otprilike jednaka.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci