Kako pripremiti slasni zalogaj s okusom meda? Doznajte uz Ludbrešku medenu kuhinju Foto: ilustracija

Kako pripremiti slasni zalogaj s okusom meda? Doznajte uz Ludbrešku medenu kuhinju

Varaždinske vijesti | 25.11.2020. u 20:46h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U nakladi Varaždinske županije, Pčelarskog društva Ludbreg i Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” iz tiska je izašla “Ludbreška medena kuhinja”. Riječ je o kuharici koja sadrži trideset recepata na bazi meda koje je pripremio profesionalni kuhar, chef Damir Crleni.

– S upotrebom meda u kuhinji susreo sam se proučavajući stare recepte iz kuharica te uz pripremu hrane na manifestaciji „Jela varaždinskog kraja”. Došavši u prigodu da sam kreiram jela, pokušao sam što češće upotrebljavati med u svojim kulinarskim kreacijama. Iz godine u godinu ideja je bilo sve više – otkriva Crleni i dodaje kako kroz ovu kuharicu svim zainteresiranima želi približiti neke od tih kuharskih kreacija.

– Inovativnost ludbreških medara te njihovi novi proizvodi od meda, kao što su vino, pivo, pjenušac i ocat od meda, pružili si mi nove mogućnosti i potaknuli me na češću upotrebu meda u kulinarstvu – otkriva autor recepata.

Pčelarsko društvo Ludbreg intenzivno radi na zaštiti kvalitete ludbreškog meda, povećanju proizvodnje i potrošnje te njegovoj promociji na temelju koje je i nastala ova kuharica.

– Vjerujemo da će kuharica biti od pomoći i dati ideje kako pripremiti slasni zalogaj s okusom meda i da će ova kuharica doprinijeti povećanju proizvodnje i potrošnje meda na ludbreškom području, ali i šire, te doprinijeti njegovoj promociji. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a posebice dr. Dragutinu Vinceku koji je odmah bezrezervno podržao ovu ideju, te dio organizacije preuzeo na sebe – poručuje Krešo Piljak, predsjednik Pčelarskog društva Ludbreg.

Ova kuharica nastavak je suradnje na očuvanju tradicijske gastronomije Varaždinske županije i ludbreškog kraja, na što je ponosan i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

– Povijesni nalazi diljem svijeta pokazuju kako su ljudi znali da je med posebna namirnica jer je prepoznat i kao hrana i kao lijek. Naše sugrađanke i sugrađani svjesni tih spoznaja upravo su u tradicijskom pčelarstvu pronašli izvor privređivanja. Pčelarsko društvo Ludbreg koje postoji već duže od stoljeća također je uvelike doprinijelo aktivnom pčelarenju u ludbreškom kraju, a posljednjih su godina razvili i turistički zanimljive sadržaje. – poručuje gradonačelnik i dodaje kako med sve češće proizvodi i zanimljive gastronomske trendove pa se stoga nada da će ova knjiga potaknuti još kvalitetnije korištenje meda kroz svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu.

Kuharica je tiskana u 1000 primjeraka, grafički ju je uredio Miroslav Vađunec, a lektorirala i prevela na engleski Karmen Kanižaj.

ludbreska_medena_kuhinja_25112020.jpg