FOTO Kako je Izrael postao uspješna zemlja koja potiče startup kulturu, kreativnost i inovacije?

VV | 20.4.2022. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Unutar projekta "U niskom start(up)u" kojem je nositelj Udruga Svima, dok je Elektrostrojarska škola iz Varaždina partner u projektu, održano je predavanje "The startup national formula: made in Israel", koje je održao veleposlanik države Izrael u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Ilan Mor. 

Projektno je događanje održano 12. travnja u Centru izvrsnosti za nove tehnologije (CENT) koji djeluje pri Elektrostrojarskoj školi i u njemu su aktivno sudjelovali učenici i učenice uključeni u projekt, ali i trojica bivših učenika škole danas uspješnih poduzetnika/startup osnivača te predstavnici lokalnih ključnih dionika (Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Varaždin, Fakultet organizacije i informatike Varaždin – Sveučilište u Zagrebu, Techpark Varaždin).

U svom se iznimno zanimljivom predavanju Njegova Ekselencija Ilan Mor srednjoškolcima je objasnio kontekst u kojem je Izrael iz krajnje nužde postao uspješna zemlja, koja potiče upravo startup kulturu, kreativnost, inovacije i poduzetništvo te se oslanja primarno na ljude/mlade kao jedini resurs koji ima i na koji može računati (budući da zemlja kao polupustinja ne posjeduje prirodna bogatstva). Stoga je u Izraelu naglasak stavljen na obrazovanje i kvalitetna sveučilišta (koja su u zadnjih 20 godina dala 10 nobelovaca, a pri kojima djeluje čak 25 inkubatora za razvoj startup inicijativa/inovacija), na osiguranu Vladinu financijsku podršku mladim osnivačima startupova te na obavezno služenje vojnog roka (i za muškarce i za žene). Vojnu obvezu drže ključnom za usvajanje vrijednosti bitnih za kasnije uspješno studiranje i potom stasanje u uspješnog poduzetnika/poduzetnice, jer se u vojsci nauči disciplina, timski rad, odgovornost, fokusiranost na cilj, brzo razmišljanje i donošenje odluka, neposustajanje nakon neuspjeha, mladi se međusobno umreže i povežu te steknu multikulturalna znanja.

- Znanje i istraživanje informacija su važni - istaknuo je veleposlanik Ilan Mor te srednjoškolcima poručio da je život "design making proces“ u kojem se ne treba bojati novih izazova, već osvijestiti da je upravo teška životna i društvena situacija "krajna nužda majka svih inovacija“.

U sklopu predavanja svoja iskustva su iznijela trojica uspješnih osnivača hrvatskih startupa/tvrtki, nekadašnjih učenika Elektrostrojarske škole: Davor Balažinec iz tvrtke Mobilisis d.o.o., Nikola Komes iz startup tvrtke Insider CX d.o.o. te Leon Juranić iz bivše startup tvrtke DefenseCode d.o.o., koju je 2022. godine kupila izraelska tvrtka WhiteSource, globalni lider u području aplikacijske sigurnosti.

Boravak izraelskog veleposlanika na Elektrostrojarskoj školi Varaždin bila je prigoda da ga ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos upozna s radom svih centara izvrsnosti koji djeluju pri školi.

Osnovni je cilj projekta unaprijediti kompetencije srednjoškolaca iz Varaždinske županije vezane uz osnove pokretanja startup ideje/startup tvrtke kao specifičnog oblika poduzetništva u skladu s karakteristikama razvoja startup ekosustava u Republici Hrvatskoj. Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske na temelju rezultata Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2021./2022.