Kako IKT tehnologija može povećati atraktivnost dvoraca i muzeja? Odgovor znaju - na MEV-u! Foto: Ilustracija/Međimursko veleučilište

Kako IKT tehnologija može povećati atraktivnost dvoraca i muzeja? Odgovor znaju - na MEV-u!

VV | 19.9.2021. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Međimursko veleučilištu (MEV) u Čakovcu vodeći je partner na projektu Mreže "živih“ dvoraca, kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa, pod nazivom "Living Castles“.

U sklopu projekta u palači Herzer u Varaždinu obilježena je 10. obljetnica Dana europske suradnje, a osim u Varaždinu obilježavanje je putem online veze održano i u dvorcu Rakičan u Sloveniji.

- Tijekom trajanja projekta i u sudjelovanju sa svih osam partnera, četiri iz Slovenije te četiri iz Hrvatske, u proteklih 36 mjeseci nastojalo se realizirati sve projektne ciljeve i rezultate, a danas je jedan od njih, knjiga "Priča o dvorcima", svečano predstavljen u Rakičanu - kazao je doc. dr. sc. Igor Klopotan, dekan MEV-a i naglasio kako je ovim događanjem zaokružena cjelokupna priča partnerstva projekta.

MEV_-_Living_Castles_10.JPG

Dodao je da se kroz projekt nastojala oživjeti ponuda uključenih dvoraca i muzeja.

- Cilj je ujedno bio povećati njihovu atraktivnost i ekonomičnost uvođenjem suvremene IKT tehnologije. Osim toga, tu je i osmišljavanje zajedničkog prekograničnog turističkog proizvoda, uspostava zajedničkog brenda koji je doprinio većoj prepoznatljivosti i promociji. Realizirane su i manje investicije kod partnera iz Rakičana, Stari grad Čakovec i Stari grad Varaždin - pojasnio je Klopotan zaključujući kako se projekt, unatoč pandemiji virusa Covid 19, uspješno privodi kraju.

Na događanju je bila i Stella Arneri, ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, koja je istaknula da je ovaj projekt još jedan primjer koliko je Hrvatska uspješna u europskoj teritorijalnoj suradnji te dodala kako će u novoj perspektivi na raspolaganju biti čak 183 milijuna eura.
- U pograničnom području imamo mnogo značajnih objekata i manifestacija i Interreg je dobar instrument kojim se mogu integrirati razne aktivnosti vezane uz turizam i kulturu – kazala je Arneri.

Inače, vrijednost projekta "Living Castles” je 1.454.671,54 eura, od čega je 1.236.470,80 eura financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Uz MEV, partneri na projektu su Muzej Međimurja Čakovec, Muzeji Hrvatskog Zagorja, Gradski muzej Varaždin, Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan (SLO), Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj (SLO), Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o (SLO) i Proteus d.o.o. (SLO).

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci