Kako brzo i efikasno očistiti male kuhinjske aparate? Foto: Ilustracija/Pixabay

Kako brzo i efikasno očistiti male kuhinjske aparate?

VV/Žena.hr | 5.3.2016. u 18:32h | Objavljeno u Društvo

Čišćenje malih kuhinjskih aparata nije neki pretjerano zahtjevni posao, ali bez obzira na veličinu aparata može oduzeti podosta vremena bez zadovoljavajućih rezultata.

Postoje mali isprobani trikovi koji mogu dati željene rezultate i olakšati vam posao. Također, za većinu malih kućanskih aparata bit će dovoljni standardni deterdžent za suđe, soda bikarbona, limunska kiselina i ocat, dok neke dijelove kućanskih aparata možete prati i u perilici suđa i, naravno, spužvicom te toplom vodom.

Nekoliko zgodnih i praktičnih savjeta za čišćenje donosi portal Žena.hr.

Blender

Čašu s poklopcem blendera možete s vremena na vrijeme prati u perilici za suđe, iako nije preporučljivo cijelo vrijeme jer može doći do bržeg zatupljivanja noževa. S obzirom da je teže oprati područje oko nožića koji se nalaze na dnu blendera, u čašu možete staviti jedan decilitar vode i 1/3 čaše sode bikarbone i uključiti blender da radi koju minutu. Nakon toga sve dobro isperite.

Stalak blendera u kojem se nalazi motor, naravno, ne smijete prati u perilici ili pod mlazom vode, nego ga jednostavno prebrišite spužvicom za suđe na kojoj se nalazi pjena deterdženta i nakon toga dobro obrišite vlažnom ali dobro ocijeđenom krpom. Pazite da vlaga ne uđe unutra gdje se nalazi motor ili žica.

Aparat za espresso

Aparati za espresso kavu uvijek dolaze s prilično detaljnim uputama za čišćenje, pa ih se svakako treba pridržavati. Za samog sistema, koji je potrebno redovito čistiti od nakupina kamenca, potrebno se koristiti sredstvima namijenjenima za aparate za kavu. U tom slučaju preporučamo sredstva na bazi limunske kiseline, koja nisu štetna za zdravlje. Što se tiče ostalih dijelova aparata za kavu, kao što su zaštitne mrežice, grijači, filteri za kavu, podlošci i tako dalje, njih možete namakati u običnome alkoholnom octu nekoliko sati. Nakon toga će se masnoća od kave i nakupljeni kamenac sami skinuti ili ćete ih vrlo lako oribati.

Mlinac za kavu ili začine

Iako mlinci za kavu više nisu toliko u upotrebi kao nekad, poznato je kako ih je teško čistiti jer su često u jednom komadu s motorom. No postoji rješenje. U mlinac stavite malo osušenog kruha koji ste narezali na kockice ili nekuhane bijele riže i uključite mlinac na nekoliko minuta. Kruh ili riža uklonit će sve ostatke kave ili začina. Na kraju sve samo dobro otresite i obrišite suhom krpom.

Samostojeći električni mikser

Ponajprije, vrlo je važno redovito brisanje miksera nakon svake upotrebe. No, kada je vrijeme temeljitijeg čišćenja, sve mobilne dijelove i nastavke možete oprati u perilici za suđe ili staviti u vruću vodu s deterdžentom za suđe i ostaviti da se namaču nekoliko sati, nakon čega ćete ih lakše očistiti. Ako ima nakupina kamenca, stavite ih u alkoholni ocat, koji možete razrijediti vodom. Dio miksera koji ne može pod vodu možete pošpricati sredstvom za čišćenje i dezinfekciju kuhinjskih površina, a koje su odlične i za uklanjanje masnoća. Nakon toga mikser dobro prebrišite čistom vlažnom krpom, koju ste dobro ocijedili. Otvore za hlađenje, spojna mjesta i slično očistite čačkalicama.

Označeno u