Kajkavsko književno-likovno iznenađenje u Pazinu: jedinstveni „Pustinjak“ D. Peričića i T. Tomića Foto: Marko Cerovac

Kajkavsko književno-likovno iznenađenje u Pazinu: jedinstveni „Pustinjak“ D. Peričića i T. Tomića

Varaždinske vijesti | 17.9.2019. u 15:51h | Objavljeno u Društvo

Likovnu izvedbu priče „Pustinjak“ Denisa Peričića potpisuje zagrebački umjetnik svjetskoga glasa Tomislav Tomić, koji ilustrira i originalna engleska izdanja romana o Harryju Potteru!

Pod glavnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture, u Pazinu i brojnim drugim istarskim mjestima od 12. do 14. rujna održan je Četvrti međunarodni festival slikovnice „Ovca u kutiji“, koji organiziraju Udruga „Knjiga u centru“ iz Zagreba i Gradska knjižnica Pazin. Bila je to prilika da se, uz mnoge druge programe prvenstveno namijenjene djeci te stručne skupove, predstavi i najnovija knjiga varaždinskoga književnika Denisa Peričića „Pustinjak“, koju je kao ravnopravni suautor ilustrirao zagrebački likovni umjetnik Tomislav Tomić.

Riječ je o tzv. slikovnici za odrasle, knjizi koja u formi slikovnice na književno i likovno vrijedan način obrađuje zahtjevnije teme koje nisu namijenjene djeci. Ideja je to urednika „Knjige u centru“ Zorana Pongrašića, a biblioteka je nazvana „Vrata u podrum“. U drugom kolu su, uz Peričićevu i Tomićevu, objavljene i slikovnice naših poznatih pisaca i ilustratora Zorana Ferića i Irene Jukić Pranjić te Zorana Žmirića i Valentine Briški.

Vrhunske ilustracije

Iako funkcionira kao samostalna priča, tekstualni dio „Pustinjaka“ zapravo je izvadak iz duže kajkavske pripovijetke Denisa Peričića „Fantažija o leksikografu“, uvrštene u „Antologiju hrvatske kajkavske proze“ Jože Skoka, a potom i u integralnu „Antologiju hrvatske kratke priče“ Miroslava Šicela. Likovnu izvedbu Peričićevog teksta potpisuje zagrebački umjetnik svjetskoga glasa Tomislav Tomić, koji ilustrira i originalna engleska izdanja romana o Harryju Potteru autorice J. K. Rowling!

Denis Peričić, inače autor ili suautor već 30-ak knjiga, baš kao i mnogi sudionici Festivala, oduševljen je Tomićevim ilustracijama kojima je priča o svetima Antunu Pustinjaku i Pavlu Pustinjaku dočarana u maniri velikih majstora kao što su Hieronymus Bosch i Albrecht Dürer. Sve ilustracije iz „Pustinjaka“ i drugih dviju novih knjiga iz biblioteke „Vrata u podrum“ predočene su na izložbi koja je svečano otvorena u pazinskoj LG galeriji.

Sudionike Festivala primio je i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, koji im se pridružio i u programskom dijelu, čitajući na glavnom trgu djeci slikovnicu „Moj tata se smanjuje“ Eme Pongrašić.

Stiže i „Prozamanterija“

Na Festivalu je sudjelovala i Anita Peričić, koja se u večernjem programu za odrasle prvi put okušala u javnom čitanju priča napisanih u suautorstvu sa suprugom Denisom. Te su priče objedinjene u njihovoj prvoj zajedničkoj knjizi „Prozamanterija“, upravo objavljenoj u nakladi Denisova matičnog nakladnika Hene com iz Zagreba. Službeno će „Prozamanterija“ biti predstavljena 15. listopada na otvaranju Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici „Metel Ožegović“ u Varaždinu. Osim toga, nakon što su lani osvojili prvu nagradu za književnu kritiku na tamošnjem natječaju, Anita i Denis Peričić nekoliko su dana ponovno bili gosti književnog svratišta „Zvona i nari“ u Ližnjanu, koje uspješno vode pisci Natalija Grgorinić Rađen i Ognjen Rađen. U međuvremenu je varaždinski književni dvojac osvojio i posebnu nagradu na natječaju za kratku priču Gradske knjižnice Trogir.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci