KAJKAVSKI VIKEND V MAROFU Od monografije Stjepana Hajduka do slikovnice "Krijesnica Iva - Kresnica Ivanščica" Foto: Ilustracija

KAJKAVSKI VIKEND V MAROFU Od monografije Stjepana Hajduka do slikovnice "Krijesnica Iva - Kresnica Ivanščica"

VV | 30.1.2024. u 13:17h | Objavljeno u Društvo

Od 19. do 21. siječnja u Novom Marofu je održana manifestacija "Kajkavski vikend v Marofu“ u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof.

U okviru navedene manifestacije u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin“ održane su čak dvije promocije knjiga. Tako je 19. siječnja predstavljena monografija novomarofskoga slikara naive Stjepana Hajduka "Moj slikarski svijet", o kojoj je govorila Mirjana Dučakijević, umirovljena muzejska savjetnica i autorica monografije, a knjiga je tiskana uz potporu Grada Novog Marofa.

Krijesnica_promocija.jpg

Dan kasnije, 20. siječnja održana je promocija dvojezične slikovnice "Krijesnica Iva – Kresnica Ivanščica". U fokusu ove slikovnice je problem je zagađenja okoliša i ugroza biljnoga i životinjskoga svijeta. Priča govori o posljedicama pretjerane urbanizacije, svjetlosnoga i kemijskoga onečišćenja okoliša koji su doveli do ugroženosti i nestanka krijesnica i njihovih staništa.

Slikovnica upoznaje djecu s raznolikim životinjskim svijetom u bližem okruženju te ukazuje na važnost nedirnute prirode u kojoj žive u sretnome suživotu različite biljne i životinjske vrste, a u širem smislu kroz priču u kojoj su glavne junakinje krijesnica i bubamara promiču se općeljudske vrijednosti kao što su prijateljstvo, pomaganje drugima, upornost, hrabrost. Slikovnica je napisana dvojezično i to hrvatskim standardnim jezikom i kajkavskim jezikom te osim ekološke teme promiče vrijednost i ljepotu kajkavskoga jezika među djecom predškolske i školske dobi.

Djeca_Kaj.jpg

Autorice slikovnice su novomarofčanke, članice udruge LUNOM Novi Marof, književnica Zdenka Maltar, nagrađivana sudionica mnogih pjesničkih recitala i književnih natječaja i slikarica Danica Klopotan, rafinirana pjesnikinja kistom, slikarica idiličnih i bajkovitih krajolika. Izrada i promocija slikovnice na ekološku temu projekt je udruge LUNOM Novi Marof, dijelom financiran iz sredstava potpora koja dodjeljuju Varaždinska županija i trgovačko društvo Knauf Insulation udrugama u kulturi. U promociju slikovnice bili su uključeni i učenici četvrtih razreda Osnovne škole Novi Marof, učiteljica Ljubice Bešenić i Kristine Vuradin.

Treći dan manifestacije tradicionalno je namijenjen literarnim i likovnim radovima kao i folklornim nastupima djece predškolskoga i školskoga uzrasta te je i ove godine bio najposjećeniji i najveseliji dan "Kajkavskoga vikenda v Marofu“.