Kada s djetetom ići doktoru? Pedijatrica Kolarek-Karakaš na tribini o respiratornim bolestima Foto: Reformisti

Kada s djetetom ići doktoru? Pedijatrica Kolarek-Karakaš na tribini o respiratornim bolestima

Varaždinske vijesti | 11.2.2023. u 14:18h | Objavljeno u Društvo

Povodom Svjetskog dana bolesnika, koji se diljem svijeta obilježava 11. veljače, u organizaciji Narodne stranke – Reformisti danas je u Varaždinu održana javna tribina "Kada s djetetom ići doktoru?".

Predavačica je bila dr. Mirjana Kolarek-Karakaš, spec.pedijatar, koja je izložila sve aktualne teme povezane s respiratornim bolestima koje su osobito raširene u zimsko doba, što se najbolje očituje gužvom u pedijatrijskim ordinacijama.

Kako je istaknuto, grupiranje u kolektivu i boravak bolesne djece u zatvorenom prostoru idealni su uvjeti za širenje bolesti dišnog sustava. Pitanje svih pitanja je kada treba zatražiti liječničku pomoć, a u kojem slučaju možemo sačekati i dijete liječiti kod kuće simptomatskom terapijom, skidanjem temperature, toplim napitcima i mirovanjem u krevetu.

Roditelji su odgovore na ova pitanja dobili na tribini te su se aktivno uključili u raspravu.

- Ovo je jedna od niza tribina koje ćemo organizirati i drago mi je da smo taj niz započeli s temom koja se odnosi na djecu i to upravo sada u vrijeme viroza. Zahvaljujem dr. Kolarek-Karakaš na krasnoj prezentaciji – naglasila je saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević.

Na tribini se govorilo i o sve manjem broju specijalista u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kako liječnika obiteljske medicine, ginekologa, tako i pedijatara, o čemu je u Saboru govorila i Natalija Martinčević.

Dr. Kolarek-Karakaš iznijela je aktualne podatke o stanju s pedijatrima u Republici Hrvatskoj.

- U primarnoj zdravstvenoj zaštiti radi 237 pedijatara. Prosječna dob je 54 godine, iznad 60 godina nas je 85 - znači 36%. To je problem Ministarstva zdravstva, ali i lokalna zajednica se treba više uključiti u rješavanje toga problema privlačenjem mladih kadrova. Važno je još tijekom studija kontaktirati studente medicine, pozvati ih na razgovor, slušati njihove sugestije. Mladi najbolje znaju što će ih privući u neku sredinu – zaključila je dr. Kolarek-Karakaš.

reformisti_tribina_pedijatrija_11022023_1.jpg

reformisti_tribina_pedijatrija_11022023_2.jpg

reformisti_tribina_pedijatrija_11022023_3.jpg

reformisti_tribina_pedijatrija_11022023_4.jpg