Jubilarne 15. dramske igre Theaterspiele u HNK Varaždin okupile 54 dramske skupine Foto: Varaždinska županija

Jubilarne 15. dramske igre Theaterspiele u HNK Varaždin okupile 54 dramske skupine

Varaždinske vijesti | 14.4.2018. u 08:37h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U organizaciji udruge Europski kulturni krug, svake se godine u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu održavaju dramske igre na njemačkom jeziku Theaterspiele, pa su tako u četvrtak otvorene jubilarne, petnaeste po redu, u kojima sudjeluje više od 900 djece iz Njemačke, Austrije, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Mađarske i Hrvatske.

Riječ je o projektu koji je posljednjih godina izrastao u međunarodnu manifestaciju uz jaku potporu Varaždinske županije, Grada Varaždina, Općine Vidovec, OŠ Vidovec, Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu pri Ambasadi Republike Njemačke, Zaklade podunavskih Švaba iz Stuttgarta te Udruge za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske "Europski kulturni krug-EKULT".

130418_theater_spiele_2.jpg

Otvorenju su uz dogradonačelnika Grada Varaždina Zlatana Avara, donačelnika Općine Vidovec Dubravka Zavrtnika, profesorice njemačkog jezika u Osnovnoj školi Vidovec i predsjednice udruge Europski kulturni krug Lee Lesar Dolenc te ravnatelja Osnovne škole Vidovec Predraga Mašića, prisustvovali i zamjenici župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i Robert Vugrin.

Pozdravivši okupljene na hrvatskome, ali i njemačkome jeziku, zamjenici župana su naglasili važnost učenja njemačkog jezika.

130418_theater_spiele_1.jpg

- Savezna Republika Njemačka je nama jako bliska zemlja, mnogo naših ljudi radilo je i radi te živi  u toj državi, a sve veći broj turista dolazi iz Njemačke, i zato je važno znati njemački jezik. Taj jezik ima i dominantno značenje s obzirom na snagu njemačkog gospodarstva kao jednoga od najvećih na svijetu, a treba spomenuti i veliki broj njemačkih filozofa, književnika i znanstvenika koji su dali ogromni doprinos razvoju društva. Ove dramske igre su doprinos učenju tog jezika i naša Županija to podržava. Učenici zapravo kroz pjesmu, igranje i glumu najviše zapamte nešto novo - zaključili su Paljak i Vugrin.

Cjelokupna manifestacija odvija se u tri dana kroz koje je svakoj dramskoj skupini od njih 54 omogućeno da nastupi sa svojom predstavom na njemačkom jeziku u jedinstvenom prostoru Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Današnji, završni dio manifestacije počinje u 16 sati, a ulaz je za sve zainteresirane besplatan. Kazališna smotra nije natjecateljskog karaktera.

130418_theater_spiele_4.jpg

130418_theater_spiele_3.jpg