JOSIP JURAK "Ako bude zdravlja, možda ipak bude još mozaika" Foto: Krešimir Đurić

JOSIP JURAK "Ako bude zdravlja, možda ipak bude još mozaika"

| 27.9.2021. u 14:55h | Objavljeno u Društvo

- Po mojoj procjeni, ovo je moj zadnji mozaik. Imam još ideja, ali je pitanje snage i zdravlja, jer sam već u 85. godini – rekao nam je Varaždinac Josip Jurak, pokazujući mozaik “Akteri križnog puta” koji je izradio prošle godine na zidu u dvorištu svoje kuće u Ulici Josipa Pupačića 28.

A tijekom godina Jurak je cijelu kuću pretvorio u pravo umjetničko djelo. Zidove je pločicama počeo ukrašavati još 1970-ih godina.

Kako je počelo?

- Radio sam u Centroprometu, a usput sam se bavio i keramičarskim radovima, odnosno postavljanjem pločica, što mi je bilo dodatan izvor zarade, da si malo “doštukam”, i hobi. Uvijek je ostajalo otpadnog materijala, ali nisam htio baciti te komade, želio sam ih nekako iskoristiti. I tako sam počeo ukrašavati stražnji dio kuće. Uvijek sam se trudio da boje budu skladne, ugodne za oko – ispričao nam je Jurak.

Osobitu pažnju susjeda, ali i mnogih drugih građana, privukao je 2008. godine kada je na prednjem pročelju svoje kuće izradio mozaik pod nazivom “Susjedi – Ekumena”.

Što znače njegovi mozaici koji su postali prava atrakcija, koliko mu je trebalo da ih izradi... pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u