JOŠ JEDNA USPJEŠNA GODINA Polaznici CI iz matematike uvijek iznad 10% natjecatelja

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.12.2019. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Centar izvrsnosti iz matematike, kroz koji je u desetak godina ‘’prošlo’’ preko 2000 učenika, a jedna od prvih polaznica već je i doktorantica, bilježi uspješne rezultate. Samo je prošle školske godine ukupno 28 učenika - polaznika Centra, na državnim natjecanjima osvojilo osam nagrada i sedam pohvala.

Nadmašili 3. ekipu za više od 150 bodova

- Ukupno se iz države natjecalo 260 učenika, a naši su učenici uvijek iznad 10 posto natjecatelja, a kada uzmemo u obzir da Varaždinska županija po broju stanovnika predstavlja samo četiri posto pučanstva Hrvatske, možemo biti jako zadovoljni. Po rezultatima smo vrlo visoko iznad ostalih županija iako uvijek treba težiti boljem - kaže Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike. Od vrlo uspješnih učenika valja spomenuti učenika Emanuela Tukača koji je osvojio brončanu medalju na Juniorskoj matematičkoj olimpijadi na Cipru i učenika Martina Josipa Kocijana koji je osvojio brončanu medalju na Mediterranean Youth Mathematical Championship u Napulju.

Polaznici Centra iz matematike svake godine sudjeluju i na Festivalu matematike u Puli gdje se održava ekipno natjecanje. Od mogućih 12 ili 15 pehara učenici Centra osvajaju u prosjeku njih pola. Slično je bilo i 6. svibnja kada su polaznici Centra kao i do sada bili uspješni.

U kategoriji PIKO, sudjelovali su učenici 3. i 4. razreda osnovne škole, a 2. mjesto i srebrne medalje osvojili su Fran Marčec, Ivan Goričanac, Iskra Županić i Nino Petek, a treće mjesto i broncu oko vrata osvojili su Leonarda Piljak, Luka Krampač, Niko Odrljin i Dino Bregović. Preostale dvije ekipe osvojile su 4. i 8. mjesto u konkurenciji 33 ekipe. U kategoriji MIKRO (5.i 6. razredi) ekipe Centra izvrsnosti osvojile su 3.,9.,13. i 23. mjesto, a sudjelovalo je 56 ekipa. Brončano odličje osvojili su Lana Krog, Bruno Puljević, Lovro Levanić i Antun Kralj. U kategoriji MEGA (7. i 8. razredi) ekipe Centra izvrsnosti osvojile su 2., 7., 13., i 15. mjesto u konkurenciji 38 ekipa. Srebro su osvojili Barbara Kelava, Ema Kolmanić, Gabrijela Majcen i Emanuel Tukač. Zanimljivo je naglasiti da su prve dvije ekipe treću nadmašile za više od 150 bodova. U kategoriji GIGA (1. i 2. razredi srednje škole) ekipe Centra izvrsnosti osvojile su 3., 5., i 10. mjesto u konkurenciji 38 ekipa. Broncu su osvojili Alisa Pevec, Iva Vresk, Nika Vrček i Mirko Bušić dok u kategoriji TERA (3. i 4.razredi srednje škole) ekipe Centra izvrsnosti osvojile su 1., 6., i 7. mjesto u konkurenciji 36 ekipa. Zlato su osvojili Dijana Tot, David Karlovčec, Martin Josip Kocijan i Filip Vinković. Drugoplasiranu ekipu „nadmašili“ su za 62 boda.

Raniji dolazak u Centar - bolji rezultati

Ovu jesen Centar pohađa 167 učenika osnovnih škola od drugog do osmog razreda koji su podijeljeni u 10 grupa, a iz srednjih škola u Centar dolazi 47 učenika podijeljenih u sedam grupa. S tim učenicima radi 26 mentora od čega je 16 mentora iz osnovnih škola i 10 mentora koji podučavaju srednjoškolce. Valja naglasiti da Centar pohađaju osim učenika iz Varaždinske županije i učenici iz Međimurske, Koprivničko - križevačke i Krapinsko - zagorske županije.

Centar iz matematike pretprošle je školske godine krenuo eksperimentalno upisivati i druge razrede osnovnih škola u program, a što se pokazalo vrlo uspješnim i polučilo je izvrsne rezultate.

- Vidi se napredak kod djece koja su krenula ranije. Već sada u trećim razredima primjećujemo napredak. Trećaši s kojima radimo od 2014.od 5. do 7. razreda bili su brojni i vrlo uspješna generacija na državnim natjecanjima. Stoga, pokazalo se da ako se ranije krene da su rezultati bolji. Takav način rada uveli smoprvi u Hrvatskoj - kaže Topić.

Na pitanje bilježe li porast upisa u Centar sugovornik Topić ističe da je broj osnovaca u Centru godinama isti, ali da broj prijavljenih za testiranje pada. Razlog je više ili manje demografske prirode, a sigurno utječe i sve veći broj Centara izvrsnosti u županiji. Srednja škola lagano raste. Kapaciteti su im popunjeni. Limitirani su prostorom i ove godine imaju 17 grupa. To je otprilike maksimum koji mogu prihvatiti u Centar. Inače, Centar djeluje u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin.