Ježekovi dječji folklorni susreti i ove godine uz starinske dječje igre Foto: VV arhiva / KUD Ježek

Ježekovi dječji folklorni susreti i ove godine uz starinske dječje igre

Varaždinske vijesti | 15.6.2019. u 13:44h | Objavljeno u Društvo

U nedjelju 16. lipnja, s početkom u 16 sati, na Seljačkom domaćinstvu Šinko u Beretincu (Ulica Rade Končara), održat će se 5. Ježekovi dječji folklorni susreti u organizaciji KUD-a "Ježek" Beretinec.

- Ježekovi dječji folklorni susreti pokrenuti su prilikom proslave pete obljetnice osnutka KUD-a Ježek 2015. godine. Otada se održavaju svake godine, a već u drugoj godini održavanja uz folklorne nastupe dječjih grupa iz Varaždinske i okolnih županija, održava se i natjecanje u starinskim dječjim igrama. Po tome je naša smotra jedinstvena u Varaždinskoj županiji, i jedna od rijetkih takve vrste u čitavoj Hrvatskoj. Osim što tako čuvamo i zaboravu otkidamo igre koje su obilježile djetinjstva naših djedova i baka, prenosimo ih na najmlađu generaciju dječjih grupa iz Varaždinske županije, a gosti koji nam dolaze iz udaljenijih dijelova Hrvatske i inozemstva imaju prilike naučiti nešto o našoj tradiciji. Također, time djeci ukazujemo na važnost druženja s vršnjacima te na dobrobiti fizičke aktivnosti koje im igre pružaju - ističe Dragica Fijok iz KUD-a Ježek.

- Natjecanje se održava u opuštenoj atmosferi oslobođenoj kompetitivnog stresa i pristupačnoj djeci, a nagrade su simbolične i neznatno se razlikuju tako da svi sudionici imaju osjećaj zadovoljstva postignutim rezultatom. Susreti se redovito održavaju na sportskom terenu Seljačkog domaćinstva Šinko u Ulici Rade Končara u Beretincu na otvorenom prostoru. Dio sportskog terena zauzima pozornica, a na drugom dijelu održavaju se starinske igre. Sama lokacija na kojoj se igre održavaju također je simbolična te budi drage uspomene na djetinjstvo mnogih naših starijih sumještana. Naime, na mjestu gdje je sada uređen sportski teren, nekada je bio prostor gdje su djeca još do druge polovice prošlog stoljeća pasla stoku i usput provodila vrijeme u igri i zajedničkom druženju. U našim svojevrsnim dječjim seoskim igrama jednako uživaju i djeca kao sudionici, i publika kao navijači i bodritelji. Atmosfera je uvijek pozitivna i gosti nam se rado vraćaju iz godine u godinu, jer malim izvođačima, a to su djeca od 5 do 15 godina starosti, susreti ostaju u lijepom sjećanju - pojašnjava D. Fijok.

Ove godine susreti su već drugi put zaredom međunarodnog karaktera. U Beretinec dolaze Otroška folklorna skupina KUD-a „Študent“ Maribor (Slovenija), zatim KUD Vrhovac iz Karlovačke županije te KUD „Toplice“ iz Varaždinskih Toplica. Od domaćina nastupit će dječja folklorna grupa, najbrojnija i najmlađa sekcija KUD-a, te polaznici škole tambure koji uče sviranje tambure u KUD-u i prate dječju folklornu sekciju na svim njihovim nastupima.

- Nakon smotre održat ćemo starinske dječje igre, a ekipe će dobiti pehare i simbolične nagrade. Za sve sudionike osigurani su hrana i osvježenje, a ostatak vremena moći će provesti u igri i druženju u ugodnom prirodnom ambijentu - napominju "Ježeki".

jezekovi_djecji_folklorni_susreti_program.JPG