Jedini zlatni hrvatski pjenušac s lanjskog Decantera došao je s viničkih brega

vv | 28.12.2025. u 12:54h | Objavljeno u Društvo
ZTB uređenje

- Dugogodišnjom tradicijom i ljubavlju prema vinarstvu, naša vina, osim na probranim izložbama i natjecanjima, prepoznata su u užoj i široj okolici, što potvrđuje naša suradnja s brojnim ugostiteljskim objektima, kao i zadovoljstvo brojih drugih kupaca, ističe bacc. ing. agr. Tomislav Furjan, vlasnik vinarije Furjan

 Kažu da pjenušava vina mogu u bilo koje doba dana i u bilo koje doba godine, ali ipak ih još uvijek najviše vežemo uz proslave i završetak, odnosno, početak nove godine. U raznolikoj ponudi pjenušavih, ali i drugih vina, izdvajaju se ona vinarije Furjan, poznata pod markom Vina Furjan, koja su potvrdu svoje kvalitete dobila i na najvećem te najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina - “Decanter World Wine Awards” u Londonu.

VINA_FURJAN_4.JPEG

Jedini zlatni hrvatski pjenušac s lanjskog Decantera došao je s viničkih brega i cestičkog kraja, vinorodnog područja na kojima su vinogradi vinarije Furjan. Visokih 95 bodova i zlato dobio je njihov pjenušac Rose Tradition Blanc de Noirs Extra Brut 2021, dok je pjenušac Dominus Tradition 2021 osvojio srebro s 93 boda. I godinu prije njihov Premium Sauvignonosvojio je srebro, dok su Sauvignon Blanc i Muškat žuti osvojili bronce. Da uistinu proizvode vrhunske pjenušce potvrdile su i ovogodišnje nagrade s Decantera. Pjenušac Dominus Tradition Brut Nature 2022 osvojio je srebro, a Dominus Classy 2022 osvojio je broncu.

VINA_FURJAN_3.jpeg

Rado viđena i kušana i na brojnim drugim događanjima, kao što je Sparkling Wine Fest Croatia, vina vinarije Furjan danas su dobro poznata na tržištu.

- Dugogodišnjom tradicijom i ljubavlju prema vinarstvu, naša vina, čije je iznimna kvaliteta potvrđena domaćim i međunarodnim priznanjima te nagradama, prepoznata su u užoj i široj okolici, što potvrđuje naša suradnja s brojnim ugostiteljskim objektima, kao i zadovoljstvo brojih drugih kupaca, ističe bacc. ing. agr. Tomislav Furjan, vlasnik vinarije Furjan.

Vinska priča obitelji Furjan nije od jučer, već je počela prije dva desetljeća kada se njegov otac Boris iz hobija počinje baviti vinarstvom, a vođen znanjem i željom, a prije svega velikom ljubavlju prema vinu, tradiciju nastavlja Tomislav.

- 2016. godine, nakon preuzimanja vinograda u svoje ruke, ulažem u inovativnost, modernizaciju proizvodnje i širenje nasada pa se hobi proširio u ozbiljnu proizvodnju i počeli smo s plasmanom vrhunskih vina pod brandom Vina Furjan, rekao nam je Tomislav Furjan te napomenuo da novo poglavlje za Vina Furjan započinje 2018. godine pričepljivanjem prvih pjenušaca dobivenih na klasičan način vrenja u boci, dok Vinarija Furjan polovicu svoje godišnje proizvodnje vina usmjeravaju na proizvodnju pjenušaca.

VINA_FURJAN_9.jpeg

Intenzivno ulažući u širenje nasada i modernizaciju proizvodnje, danas vinarija Furjan s ponosom predstavlja kvalitetna vina varaždinskog kraja.

LTH

- Najzastupljenije sorte u proizvodnji su graševina, muškat žuti, sauvignon, chardonnay te šipon. Vina Furjan pripadaju skupini vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom te nose zaštićenu oznaku izvornosti, ukazuje Furjan.

Vinogradi obitelji Furjan smješteni su na trasi vinske ceste Klampotic. Odlična ekspozicija, podneblje i suvremeni način proizvodnje omogućili su razvoj i širenje vinogradarstva na brežuljcima Falinić Brega te osigurali vrhunsku kvalitetu grožđa za proizvodnju vina.

-Odlične ekspozicije, mikrolokacije, podneblje i najsuvremeniji načini uzgoja i njege omogućili su ogroman napredak u postizanju vrhunske kvalitete grožđa za proizvodnju vina, koja se iz godine u godinu potvrđuje medaljama, kao i na tržištu, naglašava Furjan.

VINA_FURJAN_2.jpeg

Zlato na Decanteru - ogroman vjetar u leđa

- U proizvodnju pjenušaca zaljubio sam se od samih začetaka, od onih prvih probnih pjenušaca koje smo zajedno s ocem proizveli za svoj gušt. Ljubav prema pjenušcima je toliko jaka da nam je postala stil života, ističe Furjan.

Zlatna medalja s visokih 95 bodova na najprestižnijem svjetskom natjecanju Decanter World Wine Awards u Londonu koja je pjenušac Rose Tradition 2021 okrunila titulom najboljeg i jedinog zlatnog pjenušca u Hrvatskoj 2024. godine, dalo je vinariji Vina Furjan ogroman vjetar u leđa, kao i to što je drugi pjenušac Dominus Tradition 2021 osvojio srebrnu medalju s visokih 93 boda.

- Proizvodnja pjenušaca nam se bazira na brzoj preradi bez maceracije, lagano prešanje i fermentacija na 12-15C. Dozrijevanje u inox bačvama od 5 mj. Sekundarna fermentacija - klasična metoda vrenja u boci traje 1,5-2 god. Šest mjeseci nakon pričeplivanja pjenušci dolaze u prodaju. Trenutno se u prodaji nalaze četiri pjenušca, a u proizvodnji i na odležavanju imamo još tri. Nabavkom kompletne opreme za proizvodnju pjenušaca klasičnom metodom nastavljamo modernizirati našu proizvodnju. Nova tehnologija značajno podiže preciznost i kvalitetu te dodatno olakšava i ubrzava sve procese od automatiziranog okretanja boca (Remuage) do degoržacije (Disgorging) ne samo naših pjenušaca već i drugih vinarija kojima nudimo navedene usluge. Time još jednom potvrđujemo smjer u kojem idemo,” objašnjava Tomislav, govoreći o uspjesima Vina Furjan.