Jedete bananu, a bacate koru? Sljedeći put razmislite jer... Foto: Ilustracija

Jedete bananu, a bacate koru? Sljedeći put razmislite jer...

M.B./VV/VL | 22.10.2015. u 20:56h | Objavljeno u Društvo

Drugi put kad odlučite pojesti bananu zasigurno neće tako olako baciti u otpad njezinu koru. Naime, iako mnogi to ne znaju, kora banane korisna je kao i sama voćka. Bogata je nutrijentima, vitaminima i antioksidansima koji pomažu kod mršavljenja i popravljaju vaše raspoloženje, piše Daily Mail, a prenosi Večernji list.

Kora koju ste do sada smatrali otpadom pomaže i u reguliranju probave te djeluje na opće poboljšanje cijelog organizma.

Kora banane bogata je vitaminima B6 i B12, vitaminom A, vitaminom C, magnezijem i kalcijem, a u sebi sadrži i vlakna i proteine – kaže nutricionistica Laura Flores.

Vitamin A pomaže u održavanju zdravih zubiju, kosti i mekih tkiva dok vitamin B povoljno djeluje na imunosustav i sprečava nastanak neuroloških i kardioloških bolesti. Ovaj vitamin također regulira razinu šećera u krvi i na taj način može poboljšati vaše raspoloženje. Nadalje, vitamin B odličan je izvor antioksidansa koji potiču metabolizam i zbog toga može biti koristan kod mršavljenja. Tome pridonosi i činjenica da kora od banane u sebi nema dodatnih kalorija i da je odličan izvor vlakana pa omogućuje da se dulje osjećate sitima.

Osim što je odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma, kora banane pomaže i kod podizanja raspoloženja jer sadrži triptofan, ključnu supstancu za proizvodnju serotonina, poznatijeg kao hormona sreće, koji svojim lučenjem pruža osjećaj zadovoljstva. Razina serotonina u mozgu također može utjecati i na kvalitetu sna, a što ga je više u organizmu manje je vjerojatno da ćete imati problema sa spavanjem.
Nutricionisti savjetuju da koru banane stavite u svoj smoothie ili ju pak konzumirate kuhanu ili pečenu. Ipak, budite sigurni da su banane organskog uzgoja i da nisu špricane pesticidima jer u tom slučaju kora banane može vam donijeti više štete nego koristi.

Označeno u