Jana Masten iz IV. OŠ Varaždin pobjednica natjecanja Europa u školi Foto: IV. OŠ Varaždin

Jana Masten iz IV. OŠ Varaždin pobjednica natjecanja Europa u školi

VV | 23.5.2021. u 13:48h | Objavljeno u Društvo

Učenica IV. osnovne škole Varaždin Jana Masten, čija je mentorica bila Jana Đurđević, pobijedila je u kategoriji Likovni izričaj za 5. i 6. razred osnovne škole.

Izradila je rad na temu život u budućnosti tehnikom akvarel, tempera. Prikazala je nove oblike mobilnosti, življenja i komunikacije te je nacrtala svoju viziju kako će izgledati svijet u budućnosti.
Europa u školi kreativno je natjecanje koje se u hrvatskoj provodi već 27 godina. Ove godine Europa u školi poticala je djecu na kreativnost pod motom: "Digital EU – and YOU?!" Učenici su se natjecali u literarnom, likovnom i glazbenom izričaju. Mlađi učenici nagrađeni su knjigama, igrama i umjetničkim materijalima, a stariji učenici uzbudljivim putovanjima i seminarima.
- Pandemija Covid 19 pokazala je koliko je digitalizacija važna za život. Nova i moderna tehnika pokazuje nam da unatoč zahtjevu za održavanje distance možemo učiti i raditi bez poteškoća. Učenici su dobili zadatak povezati digitalizaciju u svoje radove te tako odgovoriti na pitanja može li robot zamijeniti ljudskog prijatelja, kako su mediji promijenili našu komunikaciju te kakav utjecaj ima digitalizacija na naše okruženje. Jedan dio likovne umjetnosti je i slikarstvo putem kojeg slikari izražavaju svoje emocije i strast. Svaki pravi umjetnik svojim radom može iskazati svoje mišljenje i nadahnuće, a to je upravo učinila Jana. Njezin rad poveo nas je u novi svijet digitalizacije u njezinoj mašti - ističu u IV. OŠ Varaždin.