Jalžabetska "Gomila" dio međunarodnog projekta vrijednog 2,5 milijuna eura Foto: Osnovna škola Jalžabet

Jalžabetska "Gomila" dio međunarodnog projekta vrijednog 2,5 milijuna eura

V.M./Varaždinske vijesti | 3.3.2017. u 08:05h | Objavljeno u Društvo

Početkom ove godine započeo je veliki međunarodni projekt "Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin" koji se provodi na području pet srednjoeuropskih zemalja, Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Vrijednost projekta premašuje 2.500.000,00 eura, a većinom se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U Hrvatskoj će projekt zahvatiti dva lokaliteta, Kaptol kod Požege i Jalžabet gdje se nalaze ogromni prapovijesni grobni tumulusi, često radi svojih impresivnih dimenzija nazivani „kneževskim“.

Znanstvena su istraživanja potvrdila da je jalžabetska Gomila nastala u 7. stoljeću prije Krista i da se radi o najvećem tumulusu u Srednjoj Europi. Prva geofizička istraživanja pokazala su da je cijeli okoliš tumulusa „Gomila“ iznimno arheološko područje te da se prilikom sustavnijih istraživanja može naići na veliko arheološko blago. Tome se zasigurno raduju istraživači iz Instituta za arheologiju koji će predvođeni dr. Sašom Kovačevićem provoditi projekt u Jalžabetu.

U projekt se uključila i Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet koja će potpomoći logistikom i osiguravanjem prostora za posjetitelje. Sporazum o suradnji potpisali su Vesna Vuković, ravnateljica Škole i dr. Marko Dizdar, ravnatelj Instituta.

- Drago mi je da je naša škola dala potporu ovom projektu odmah na startu jer se to tiče naše zavičajne povijesti o kojoj se podučava u školi. Iako se Prapovijesti pridaje malo pažnje, tek nekoliko sati na početku 5. razreda, nakon ovog projekta vjerujem da ćemo o našoj Gomili ipak više govoriti. Planovi da tu u Jalžabetu nastane edukativni kamp kamo će dolaziti zainteresirani učenici i studenti je odlična ideja i naši će učenici prvi sudjelovati u pripremljenim radionicama. Kroz suradnju i praćenje projekta, naučiti ćemo mnogo više o našoj povijesti pa tako neće više biti pričica da je Gomila nastala u doba Turaka ili za vrijeme Prvog svjetskog rata - smatra Milivoj Dretar, profesor povijesti.

U svrhu popularizacije Prapovijesti, učenička zadruga Osnovne škole Jalžabet planira osmisliti prigodne suvenire, a sredinom svibnja će se u školi održati Kliofest – Dan povijesti posvećen upravo ovoj temi.