Izvrstan odaziv na natječaj Varaždinskih vijesti za priče, pjesme i karikature „Klopotec“ Foto: Monika Rusak

Izvrstan odaziv na natječaj Varaždinskih vijesti za priče, pjesme i karikature „Klopotec“

N.L./VV | 7.10.2016. u 08:15h | Objavljeno u Društvo

Kako bi promicale humor i satiru, legitimni oblik slobode govora, ali i podsjetile čitatelje na vlastito satirično djelovanje, Varaždinske vijesti raspisale su u travnju 1. književni natječaj za kratke priče, pjesme i karikature humorističkoga i satiričkoga žanra – Klopotec.

Dosad su na natječaj pristigla 63 rada, od čega 14 nije ušlo u konkurenciju jer nisu zadovoljili sve kriterije koji su se tražili, a 49 pjesama, priča i karikatura ušlo je u konkurenciju i objavljeno je na internetskim stranicama Varaždinskih vijesti.

Radove se još uvijek primaju, a možete ih slati do 1. siječnja 2017. godine. Ime pobjednika bit će objavljeno 10. siječnja 2017. godine na Svjetski dan smijeha. Prva nagrada iznosi 1.500 kuna, druga 1.000 kuna, a treća 500 kuna.

Podsjetimo, Klopotec je bio šaljivi prilog, čiji je prvi broj objavljen 24. studenoga 1955. godine, kao dodatak Varaždinskih vijesti, a 1961. godine u listu počinje izlaziti stalna rubrika karikature – Klopotec.

Devedesetih godina izlazi satirična kolumna Klopotec na varaždinskome kajkavskom govoru, u čijem su se pisanju izmjenjivali brojni novinari, književnici i drugi suradnici služeći se pošalicom i porugom, što je naročito ljutilo mnoge koji su vjerovali da su „nedodirljivi“ i koji su se i u tako zakukuljenim rečenicama redovito pronalazili. Međutim „Klopotec“ je najviše obilježio nedavno preminulog novinara Ivana Vrbanića, koji je napisao oko 880 tjednih kolumni.

Propozicije natječaja pročitajte ovdje.