Izložbom u Mimari Jagetiću potvrđen status velikana hrvatske fotografije

Ljiljana Risek | 25.1.2016. u 08:12h | Objavljeno u Društvo

U nazočnosti oko 200 posjetitelja, u zagrebačkom Muzeju Mimara u subotu je, 23. siječnja, otvorena izložba fotografija pokojnog ivanečkog fotografskog doajena Petra Jagetića. Tim je događajem, svakako najvećim i najvažnijim u novijoj društvenoj i kulturnoj povijesti Ivanca, ime Petra Jagetića svrstano tamo gdje je oduvijek i pripadalo – među velikane hrvatske fotografije.

Potvrđuje to i podatak da je iza postavljanja ove retrospektivne izložbe svojim autoritetom, a i novčano, stalo Ministarstvo kulture, smatrajući da Jagetićevo stvaralaštvo zaslužuje ovakvu satisfakciju. Inicijativu za to je još prije nekoliko godina dao Grad Ivanec, želeći na nacionalnoj razini reafirmirati Jagetićevo stvaralaštvo i pozicionirati ga u povijesti hrvatske fotografije.

Na svečanosti u centralnoj muzejskoj auli pozdravne riječi okupljenima uputila je mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, ravnateljica Muzeja Mimara. Naglašavajući da je ova izložba ujedno i poticaj osnivanju Muzeja planinarstva u Ivancu, Jagetića je okarakterizirala kao velikana hrvatske fotografije koji je svojim aparatom kao kistom bilježio prizore svakodnevice ivanečkoga kraja.

Publici se obratila i muzejska savjetnica mr. sc. Dubravka Osrečki Jakelić, voditeljica Zbirke novije fotografije u zagrebačkom Muzeja za umjetnost i obrt, ujedno i autorica stručne koncepcije Jagetićeve izložbe.

- Jagetić se svojom fotografijom dokazao kao stvaralac širokog obrazovanja, uz bok tadašnjim afirmiranim fotografima Toši Dapcu, Paviću, Szabi, Frajtiću, Hrazdiri, Habermülleru i drugima. Uz njegove dosege u reklamnoj i modnoj fotografiji, potrebno je spomenuti i produkciju razglednica koja nije dovoljno istražena. Ova izložba ne samo da je početak novog i velikog istraživanja njegove ostavštine, već je i potvrda da je Petar Jagetić afirmirao Ivanec kao neizbrisivu točku hrvatske fotografije – poručila je mr. sc. D. Jakelić Osrečki.

Obraćajući se publici i zahvaljujući svima koji su sudjelovali u realizaciji izložbe, ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić izrazio je zadovoljstvo što će ona izravno biti vezana uz Noć muzeja, kada Muzej Mimaru obiđe i po 10.000 posjetitelja.

- Velik broj Ivančana, koji se odazvao njenom otvaranju u Mimari, samo pokazuje koliko volimo svoj kraj – naglasio je Batinić te izjavio da će tijekom ove godine izložba biti preseljena u Ivanec, gdje će u njoj moći uživati i naši građani.

Izložbu je otvorila pomoćnica ministra kulture mr. sc. Vesna Jurić Bulatović:

- U proteklih nekoliko godina više sam puta boravila u Ivancu. To je grad koji s velikim znanjem i senzibilitetom gradi svoju kulturu. Prilikom posjeta Ivancu bili smo oduševljeni starom pučkom školom koja se k tome nalazi na rutama kretanja planinara prema Ivančici. Upravo na toj školi danas se gradi se novi muzej planinarstva, a to je visoko razvojna tema vezana uz poticanje razvitka kulturnog turizma. Muzej planinarstva smjestit će Ivanec na muzejske karte Europe i svijeta – kazala je mr. sc. V. Jurić Bulatović.

Nakon službenog otvaranja publika se uputila u razgledavanje Jagetićeve izložbe. Izložene su 134 fotografije, a među onima iz fundusa Grada Ivanca izložene su i Jagetićeve fotografije iz privatnih zbirki Borisa Jagetića Daraboša i Roberta Gečeka. Izložbu prati reprezentativan katalog na 60-ak stranica. Svečanost otvorenja pjevanjem je uljepšao Vokalni ansambl Sakcinski pod ravnanjem Nade Peček.

Noć muzeja: U Mimari se prikupljaju donacije za ivanečki Muzej

Budući da Muzej Mimara želi potaknuti i promovirati gradnju i uređenje Muzeja planinarstva u Ivancu kao tematski jedinog takve vrste u Hrvatskoj, svi posjetitelji koji će u Noći muzeja, 29. siječnja, obilaziti muzej, pozvani su da za njega ostave svoje donacije. Naime, ovogodišnja Noć muzeja posvećena je utemeljiteljima i osnivačima muzeja (središnja manifestacija bit će u Strossmayerovoj galeriji) pa je zamišljeno da na tragu te teme posjetitelji doniraju ivanečki muzej i tako se i sami svrstaju među osnivače i mecene njegovih muzejskih zbirki.

Na poziv domaćina, Vokalni ansambl Sakcinki u Mimari će pjevati i u Noći muzeja. Doista reprezentativna promocija ivanečke kulture.

 

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci