Izložbom "Tkanje života" nastavlja se treća sezona programa "Podrum ponedjeljkom" Foto: VANIMA

Izložbom "Tkanje života" nastavlja se treća sezona programa "Podrum ponedjeljkom"

Varaždinske vijesti | 6.3.2022. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Izložbom "Tkanje života" studenta riječke Akademije primijenjenih umjetnosti Dominika Višnjića u varaždinskom Centru za mlade P4, u ponedjeljak, 7. ožujka će biti nastavljena treća sezona programa "Podrum ponedjeljkom" u organizaciji varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA.

Bit će izloženo desetak originalnih grafičkih listova izrađenih u tehnikama visokog i dubokog tiska, kao i nekoliko grafičkih knjiga nastalih suvremenom tehnikom tetrapak tiska, a koncept izložbe uključuje i projekciju kraćeg filma. Izložba "Tkanje života" spoj je dviju serija radova, a to su "Tragovi identiteta" i "Tkanje životnih linija".

Grafike i grafičke knjige iz serije pod nazivom "Tragovi identiteta", nastale su nakon dugogodišnjeg istraživanja i rekonstrukcije narodne nošnje iz autorovog rodnog sela, što također predstavlja jedno od brojnih područja Višnjićevog zanimanja.

U traganju za identitetom ovaj se mladi univerzalni umjetnik u izradi svojih grafika poslužio strukturama i bojama kao i motivima s narodne nošnje, postigavši neobično dojmljiv, istovremeno i nenametljiv spoj tradicionalnih simbola i suvremenog likovnog izraza. U jednoj od grafičkih knjiga ispisani su fragmenti tekstova tradicionalnih pjesama, a u jednu je autor ispisao imena svojih predaka, članova obiteljske zadruge Kobal iz Zbelave, velike zajednice u kakvima se na selu nekad živjelo.

Serijom radova "Tkanje životnih linija" što sačinjava drugi dio izložbe, Višnjić simbolički govori o značenju osoba koje su u nekom trenutku, na određenom mjestu prošle kroz naš život, uspoređujući ispreplitanje životnih linija s nitima na tkalačkom stanu koje se u središtu radijacije preklapaju u jedinstvenu plohu.

Likovna atraktivnost izložbe "Tkanje života" i njena koncepcijska zaokruženost, te aktualnost i zanimljivost promišljanja Dominika Višnjića, kao i sve brojnija recentna priznanja njegovim radovima, nesumnjivo najavljuju sjajnu karijeru koja mu predstoji.

Dominik Višnjić rođen je 10. travnja 2000. Završio je Srednju strukovnu školu u Varaždinu, smjer Grafički dizajn. Bavi se grafičkim dizajnom, grafikom i slikarstvom. Dugogodišnji je član udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina".

U sklopu udruge održava predavanja o tradiciji okolice Varaždina, bavi se proučavanjem, rekonstrukcijom te izradom narodnih nošnji i voditelj je folklorne sekcije. Likovne radove izlagao je na dvije samostalne i više skupnih izložbi, uspješno sudjelujući na nekoliko međunarodnih i državnih likovnih natječaja gdje je za svoje radove primio više nagrada i posebnih pohvala.

Trenutno studira na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer Likovna pedagogija.

vanima_tkanje_zivota_podrum_ponedjeljkom_03032022_7.jpg

vanima_tkanje_zivota_podrum_ponedjeljkom_03032022_4.jpg

vanima_tkanje_zivota_podrum_ponedjeljkom_03032022_5.jpg

vanima_tkanje_zivota_podrum_ponedjeljkom_03032022_6.jpg

vanima_tkanje_zivota_podrum_ponedjeljkom_03032022_8.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci