Izložbom "Tkanje života" nastavlja se treća sezona programa "Podrum ponedjeljkom" Foto: VANIMA

Izložbom "Tkanje života" nastavlja se treća sezona programa "Podrum ponedjeljkom"

Varaždinske vijesti | 6.3.2022. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Izložbom "Tkanje života" studenta riječke Akademije primijenjenih umjetnosti Dominika Višnjića u varaždinskom Centru za mlade P4, u ponedjeljak, 7. ožujka će biti nastavljena treća sezona programa "Podrum ponedjeljkom" u organizaciji varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA.

Bit će izloženo desetak originalnih grafičkih listova izrađenih u tehnikama visokog i dubokog tiska, kao i nekoliko grafičkih knjiga nastalih suvremenom tehnikom tetrapak tiska, a koncept izložbe uključuje i projekciju kraćeg filma. Izložba "Tkanje života" spoj je dviju serija radova, a to su "Tragovi identiteta" i "Tkanje životnih linija".

Grafike i grafičke knjige iz serije pod nazivom "Tragovi identiteta", nastale su nakon dugogodišnjeg istraživanja i rekonstrukcije narodne nošnje iz autorovog rodnog sela, što također predstavlja jedno od brojnih područja Višnjićevog zanimanja.

U traganju za identitetom ovaj se mladi univerzalni umjetnik u izradi svojih grafika poslužio strukturama i bojama kao i motivima s narodne nošnje, postigavši neobično dojmljiv, istovremeno i nenametljiv spoj tradicionalnih simbola i suvremenog likovnog izraza. U jednoj od grafičkih knjiga ispisani su fragmenti tekstova tradicionalnih pjesama, a u jednu je autor ispisao imena svojih predaka, članova obiteljske zadruge Kobal iz Zbelave, velike zajednice u kakvima se na selu nekad živjelo.

Serijom radova "Tkanje životnih linija" što sačinjava drugi dio izložbe, Višnjić simbolički govori o značenju osoba koje su u nekom trenutku, na određenom mjestu prošle kroz naš život, uspoređujući ispreplitanje životnih linija s nitima na tkalačkom stanu koje se u središtu radijacije preklapaju u jedinstvenu plohu.

Likovna atraktivnost izložbe "Tkanje života" i njena koncepcijska zaokruženost, te aktualnost i zanimljivost promišljanja Dominika Višnjića, kao i sve brojnija recentna priznanja njegovim radovima, nesumnjivo najavljuju sjajnu karijeru koja mu predstoji.

Dominik Višnjić rođen je 10. travnja 2000. Završio je Srednju strukovnu školu u Varaždinu, smjer Grafički dizajn. Bavi se grafičkim dizajnom, grafikom i slikarstvom. Dugogodišnji je član udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina".

U sklopu udruge održava predavanja o tradiciji okolice Varaždina, bavi se proučavanjem, rekonstrukcijom te izradom narodnih nošnji i voditelj je folklorne sekcije. Likovne radove izlagao je na dvije samostalne i više skupnih izložbi, uspješno sudjelujući na nekoliko međunarodnih i državnih likovnih natječaja gdje je za svoje radove primio više nagrada i posebnih pohvala.

Trenutno studira na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer Likovna pedagogija.

vanima_tkanje_zivota_podrum_ponedjeljkom_03032022_7.jpg

vanima_tkanje_zivota_podrum_ponedjeljkom_03032022_4.jpg

vanima_tkanje_zivota_podrum_ponedjeljkom_03032022_5.jpg

vanima_tkanje_zivota_podrum_ponedjeljkom_03032022_6.jpg

vanima_tkanje_zivota_podrum_ponedjeljkom_03032022_8.jpg