Izložba umjetnika iz Maribora u Trakošćanu: Dobrodošlica Hrvatskoj u prostor bez granica Foto: Varaždinska županija

Izložba umjetnika iz Maribora u Trakošćanu: Dobrodošlica Hrvatskoj u prostor bez granica

vv | 16.1.2023. u 10:09h | Objavljeno u Društvo

U galeriji dvora Trakošćan u subotu je otvorena izložba slika pod nazivom "Tangenta" na kojoj su svoja djela hrvatskoj javnosti predstavili članovi Društva likovnih umjetnika Maribor iz Slovenije.

Izložba je otvorena povodom ukidanja granica između dviju susjednih država nakon ulaska Hrvatske u šengensku zonu, a sa svojim djelima predstavila su se 34 mariborska umjetnika koji su pokazali dodirne točke Hrvatske i Slovenije te ujedno poželjeli dobrodošlicu Hrvatskoj u prostor bez granica, prostor koji spaja.

- Kultura nas povezuje jer priča univerzalnim jezikom koji je svima razumljiv. Upravo ove izložene slike bude u svima nama lijepe emocije i želja mi je da te emocije ponesemo s ovog lijepog likovnog događanja. Granica sada službeno nema, no nikada nisu ni postojale u suživotu vas iz pograničnih područja, koji ste, povezani dugogodišnjim prijateljstvom, poštovali tradiciju, kulturu i jezik drugog naroda – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec, koja je službeno otvorila izložbu "Tangenta".

izlozba_tangenta_trakoscan_2023_4.jpg

Organizatori izložbe su Hrvatsko kulturno društvo u Mariboru, Društvo likovnih umjetnika Maribor, Općina Bednja i Dvor Trakošćan.

Ova izložba je samo jedan od rezultata prijateljstva koje između dva naroda, Hrvata i Slovenaca, postoji oduvijek, istaknuo je načelnik Općine Bednja Damir Poljak.

izlozba_tangenta_trakoscan_2023_9.jpg

- Jedni i drugi smo jednako uživali u blagodatima života i nosili jednake terete, a naše prijateljstvo je raslo i razvijalo se. Tome možemo svjedočiti upravo ovdje u pograničnom području, na što sam jako ponosan – rekao je načelnik Poljak.

Predsjednik Hrvatsko-slovenskog društva prijateljstva općine Bednja Mirko Bistrović je istaknuo da su Hrvatska i Slovenija micanjem granica postale još bliže, pa je ovaj kulturni događaj od velike važnosti. 

izlozba_tangenta_trakoscan_2023_3.jpg

Hrvatsko–slovensko kulturno društvo u Mariboru je prvo hrvatsko društvo osnovano u Sloveniji, a aktualna predsjednica Koraljka Čeh zahvalila je domaćinima što su ih primili širokih ruku.

- Ovaj događaj je sjajan način za obilježavanje ulaska Hrvatske u šengensku zonu, jer umjetnici otvaraju nove vidike i brišu sve granice, baš kao što je izbrisana granica između Hrvatske i Slovenije – navela je Koraljka Čeh. 

Izložbu "Tangenta" u dvoru Trakošćan možete razgledati sve do 5. ožujka.