Izložba u Starom gradu: Kako su se Varaždinci u prošlosti suočavali s epidemijama?

Varaždinske vijesti | 26.6.2021. u 14:10h | Objavljeno u Društvo

U srijedu, 30. lipnja u 19 sati u prostoru Staroga grada Gradskog muzeja Varaždin otvara se izložba pod nazivom "Dati volju za nevolju", prva u nizu iz ciklusa "Nešto staro, nešto novo", koja govori o tome kako su se Varaždinci u prošlosti suočavali s kriznim situacijama, borili se s epidemijama i liječili od različitih bolesti.

Izložba je prvotno predstavljena na Facebook stranicama GMV-a u ožujku 2020. godine, i to samo nekoliko dana nakon što je varaždinski muzej zbog globalno proglašene epidemije koronavirusa zatvorio svoja vrata za posjetitelje i nastavio komunikaciju s publikom u virtualnom prostoru. U novonastalim okolnostima bio je to ujedno i jedan od prvih originalnih tovrsnih virtualnih projekata u Hrvatskoj.

S obzirom na aktualnu svjetsku situaciju uzrokovanu koronavirusom, kroz izložbu se željela povući poveznica sa sličnim neprilikama u prošlosti i činjenicom da su se ljudi uvijek u ratovima, elementarnim nepogodama i naročito kod pojava zaraznih bolesti trudili prilagođavati krizama i za njih pronalaziti odgovarajuća rješenja, nastavljajući sa životom i radom u izvanrednim, teškim, a ponekad i nemogućim uvjetima.

Izložbena tema u virtualnoj inačici ilustrirana je kroz 30-ak predmeta iz fundusa svih šest odjela GMV-a: Arheološkog, Povijesnog, Kulturno-povijesnog, Etnografskog i Prirodoslovnog te Galerije umjetnina, a u "fizičkom" izdanju bit će i dopunjena. Tako će biti zastupljene i najnovije akvizicije iz 2021. godine, među kojima su cjepiva protiv bolesti COVID-19, zaštitna oprema medicinskog osoblja i antigenski testovi, koje su za fundus GMV-a ustupili Opća bolnica Varaždin i Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Također, kako je koronavirus teško pogodio i kulturni sektor pa je u mnogočemu i sam postao tema umjetnosti, u izložbu je uključen i nagrađeni performans Morphogenesis Slavice Marin nastao kao reakcija na lockdown. Uz to, izložbeni postav dopunjuju i fotografije Darija Petkovića snimljene kao osobni bolnički fotodnevnik tijekom mjesec dana hospitalizacije zbog bolesti COVID-19.

Autorica stručne izložbene koncepcije, likovnog postava i teksta u katalogu je Jelena Rančić, kustosica na Kulturno-povijesnom odjelu GMV-a.

Izložba je postavljena do 5. rujna ove godine, a otvorenje i razgled organiziraju se uz propisane/preporučene epidemiološke mjere - otvorenje izložbe održava se na otvorenom prostoru u dvorištu Staroga grada; u razgledu izložbenog postava, s obzirom na ograničen broj osoba, istovremeno može biti 15 posjetitelja; u zatvorenom prostoru GMV-a obvezno je nošenje zaštitne maske za lice; potrebno je i pridržavanje ostalih propisanih/preporučenih epidemioloških mjera.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci