Stotine anđela iz cijeloga svijeta izloženo u Muzeju anđela

vv | 27.5.2023. u 11:50h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Donacije su u Muzej pristigle sa skoro svih kontinenata i različitih zemalja, SAD-a, Australije, Singapura, Japana, Turske, Škotske, Nizozemske, Njemačke, Irske, Kine, Mongolije, Rumunjske, sa Malte, Cipra, Kube...

Muzej anđela, prvi je i jedinstven takav tematski muzej u regiji, koji je od 2011. godine dom bajkovitim radovima varaždinskog slikara Željka Prsteca, već više od desetljeća krije nešto vrlo impresivno: na stotine malih bića, naoko nevidljivih, koja pričaju priče iz prošlih vremena. Anđele, manje i veće, i to sa svih strana zemaljske kugle. 

MA_2.jpg

U prostoru Muzeja redovito se odvijaju različita događanja koja za cilj imaju predstavljanje Varaždina kao grada u kojem spavaju anđeli. Muzej anđela 10 godina prikuplja anđele iz cijeloga svijeta te je tako stvorio zbirku od nekoliko stotina različitih anđela.

MA_3.jpg

-Posjetitelji Muzeja, građani grada kao i domaći i strani turisti, te ljudi koji nikada nisu posjetili Muzej anđela, doznavši za projekt prikupljanja anđela, svoje anđele dostavljaju poštom i raznim dostavnim službama. Na taj je način Muzej anđela od anonimnih ali i poznatih donatora stvorio zavidnu zbirku, koja broji više od 700 anđela koji sa sobom nose svoju ili priču donatora, priču zemlje iz koje dolaze, vjersku ili pak priču strastvenih sakupljača - ljubitelja umjetnosti, od kojih neki iz svoje kućne zbirke anđela ustupili i više od 100 komada ovih tajnovitih bića. Drugi pak su Muzeju anđela ručno izradili i dostavili anđele od različitih materijala, veličina i oblika. Kako bi svaki od doniranih anđela dobio svoje zasluženo mjesto u vitrini Muzeja, i kako bi posjetitelji mogli pročitati najzanimljivije priče, organizirana je izložba anđela pod nazivom „Mjesto u kojem spavaju anđeli cijeloga Svijeta“, objašnjava Prstec.

MA_4.jpg

MA_5.jpg

MA_6.jpg

MA_7.jpg

Muzej anđela ovaj je projekt od značaja za očuvanje i razvoj kulture grada prijavio na natječaj za dobivanje sredstava od Varaždinske županije, koja je prepoznala i financijski nagradila ovu jedinstvenu priču, omogućivši Muzeju anđela dodatnu potporu u kvalitetnoj promociji kulturnog sadržaja.

-Iiako je Muzej anđela sam po sebi nezaobilazno mjesto posjeta za ljubitelje umjetnosti i anđela iz cijeloga svijeta, izložba ovakvog sadržaja zasigurno javnosti predstavlja jedinstven doživljaj u kojem anđeli pričaju svim jezicima Svijeta i ne rade razliku među ljudima bez obzira na nacionalnost ili vjeru, što jest jedan od ciljeva ovoga projekta. Zahvaljujući sredstvima iz programa javnih potreba u kulturi Varaždinske županije u 2023. godini, ova zanimljiva izložba sada je postavljena na puno većem prostoru nego ranije, a za pojedine anđele ispisana je priča dostavljena od strane donatora, veli Prstec.

MA_8.jpg

MA_9.jpg

MA_10.jpg

Otvorenje izložbe i vođenje programa povjereno je vlasniku Muzeja anđela i osnivaču ovoga jedinstvenog bajkovitog Muzeja Željku Prstecu koji je svoje slikarstvo proteklih desetljeća predstavio hrvatskoj i svjetskoj javnosti čvrsto se tako pozicionirajući na karti poznatih i priznatih hrvatskih umjetnika – slikara. Izložba je postavljena u posebnim vitrinama, a posjetitelji svoje doživljaje i dojmove upisuju u knjigu dojmova.

MA_11.jpg

Samo je otvorenje izložbe „Mjesta gdje spavaju anđeli cijelog Svijeta“ upriličeno uz 13. rođendan Muzeja anđela, uz pripomoć živih anđela i uz nezaobilazni „Ajngelekov napitek”, dok će fotografije ove svečanosti biti korištene prilikom izrade prigodnog kataloga, i u digitalnom obliku.

MA_12.jpg

MA_13.jpg

A anđeli? Oni su različitih oblika i dimenzija, izrađeni od različitih materijala. Izloženi su na način da je svaki anđeo postavljen na svoje posebno zasluženo mjesto i uz istaknutu priču kao poruku posjetiteljima.

Donacije su u Muzej pristigle sa skoro svih

kontinenata i različitih zemalja, iz SAD-a, Australije, Singapura, Japana, Turske, Škotske, Nizozemske, Njemačke, Irske, Kine, Mongolije, Rumunjske, sa Malte, Cipra, Kube, i brojnih drugih. Anđeli se pažljivo čuvaju, te su arhivirani i popisani, a obzirom da kontinuirano pristižu nove donacije djelatnici Muzeja ozbiljno promišljaju o usklađivanju djelatnosti Muzeja sa Zakonom o muzejima kao i skorašnjem dodatnom proširenju izložbenog prostora.

Izložba "Mjesta gdje spavaju anđeli cijeloga Svijeta" može se razgledati svakodnevno u radno vrijeme Muzeja sve do kraja godine.

Plakat_mjesto_gdje_spavaju_andeli_cijelog_svijeta.jpg