Izložba suvremene likovne umjetnice Amele Frankl u palači Sermage Foto: GMV

Izložba suvremene likovne umjetnice Amele Frankl u palači Sermage

Varaždinske vijesti | 17.10.2021. u 12:00h | Objavljeno u Društvo

U srijedu, 20. listopada u Izložbenom salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) u 19 sati otvara se izložba suvremene likovne umjetnice Amele Frankl.

Umjetnica predstavlja svoj recentni rad u tehnici videa, fotografije i teksta, objedinjavajući tri prizora koja zatječe i snima u proljeće 2021. godine za vrijeme boravka u Mauritaniji, afričkoj državi na obali Atlantskog oceana. Rad čine inserti prizora gotovo mitološkoga karaktera iza čije se poetike krije tek surova svakodnevica. PK 22 je oznaka mjesta na dvadeset drugom kilometru od središta glavnoga grada Nouakchotta. Kustos i autor teksta o izložbi je Branko Franceschi.

Povjesničar umjetnosti Tihomir Milovac o stvaralaštvu autorice je istaknuo: “Uplićući u radove vlastite priče i konkretne životne situacije, Amela Frankl kroz medijatorsku umjetničku praksu i strategiju tematizira pitanja osobnih i društvenih sloboda, privatnih i javnih života, spremnosti na suradnju te empatije kao društveno neophodne prakse.“

Amela Frankl je multimedijalna umjetnica rođena 1963. godine u Zagrebu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Realizirala je niz projekata, među kojima su: Dnevnik s ruba pustinje, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, 2021.; I to će proći, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb, 2017.; Što nosim, izdavački projekt, Meandar/MSU, Zagreb, 2016.; Balada o dva nadgrobna bloka, Park Zrinjevac, Zagreb, 2015.; Za početak, Stara sinagoga, Koprivnica, 2013.; Što nosim, performativni projekt, MSU Zagreb, Zagreb – Pariz, 2011. – 2013.; Za zdenac života, Atelijer Meštrović, Zagreb, 2011.; Ime mojega oca, Slika od zvuka, Treći program HR, Zagreb, 2010.; Do kosti, Gradska galerija Labin, Labin, 2010.; S njima i bez njih, Festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantni umovi, Zagreb, 2010.

Izložba Amele Frankl postavljena je za razgled do 14. studenoga.