Izložba slovenskog slikara Borisa Zaplatila u sklopu Srijede u Muzeju

J.Š./Varaždinske vijesti | 24.2.2017. u 15:51h | Objavljeno u Društvo

Srijeda u Muzeju, koja je na rasporedu 1. ožujka, umjesto u prostoru Gradskog muzeja Varaždin, održava se u Galeriji Zlati ajngel (Gajeva 15), gdje se u 19 sati otvara izložba slovenskoga akademskog slikara Borisa Zaplatila.

Izložba, koja je postavljena za razgled do 19. ožujka, obuhvaća pregled Zaplatilovih djela u vlasništvu Petera Žule, kolekcionara iz Maribora, koji je u dugogodišnjem bavljenju kolekcionarstvom prikupio reprezentativnu zbirku suvremene slovenske likovne umjetnosti.

Povod izložbi je, osim umjetničke vrijednosti slika te Zaplatilove visoko pozicionirane uloge kao autora na suvremenoj slovenskoj likovnoj sceni, i nedavno objavljena monografija Umjetnik i galerist, koja upućuje na povezanost stvaraoca i mecene.

Danas je taj odnos sve rjeđi, što u mnogočemu osiromašuje umjetnost, no Peter Žula je pozitivan primjer takve suradnje, jer uz to što je građevinski poduzetnik, on je i agilni galerist i promotor slovenskih umjetnika, među kojima je i Boris Zaplatil s kojim surađuje još od 1995. godine.

Boris Zaplatil (r. 1957. g.) u Varaždinu izlaže prvi put, no on je dvadesetsedmi slovenski autor koji se predstavlja u Zlatom ajngelu, počevši od 2003. godine, od kada se u programskoj aktivnosti te varaždinske galerije kontinuirano prezentira slovenska likovna umjetnost.

Početkom 80-ih godina prošloga stoljeća Boris Zaplatil bio je vodeći umjetnik slikarske generacije diplomanata ljubljanske Akademije za likovno umetnost, koji su ozračju tadašnje slikarske „renesanse“, u okviru tzv. nove stvarnosti i novog ekspresionizma ustanovili svjež i izvorni uzorak modernističkog slikarstva u Sloveniji.

S kolegama iz skupine zaobišao je dominantne trendove „ispražnjenog“ visokog modernizma i s drugačijim poimanjem apstraktnog, pod kojim se u pravilu osjećao realizam, nadovezao se na zapuštene enformelsko zgusnute slikarske fakture i napunio ih novom energijom i izrazom kako to u monografiji navodi povjesničar umjetnosti Marko Košan. Boris Zaplatil do sada je izlagao na više od 130 skupnih izložbi, a ovo mu je 74 samostalna. Sudjelovao je i na više od 40 likovnih kolonija, završio poslijediplomski studij i za svoj rad primio desetak nagrada i priznanja.

Označeno u