Izložba grafika Zorana Durbića "Na granici figuracije i apstrakcije" u Muzeju Međimurja

VV | 9.3.2023. u 11:55h | Objavljeno u Društvo

Izložba grafika akademskog slikara i konzervatora-restauratora Zorana Durbića predstavlja specifičnu likovnu cjelinu njegova bogatog opusa, izvedenu u grafičkoj tehnici visokog tiska. Čine ju ručno otisnute figuralne i apstraktne kompozicije linoreza u boji, drvoreza u boji te linoreza u crnoj boji, a manji dio grafika apliciran je na tankom shio-hara japanskom papiru.

Durbićeva ozbiljnost i disciplina, sposobnost te vještina izvedbe grafika malih dimenzija i naklada, odražava se najviše kod koloriziranih grafika. Tiskanjem, boje se ne preklapaju već vrlo precizno dodiruju. U suštini imaju preko dvadesetak boja (jedna čak i tridesetak), svaka je zasebno otisnuta (rad na principu nova boja - nova ploča linoleuma ili drveta) te gradirana od svijetle do najtamnije u povezani, skladan i harmoničan odnos. S druge strane, autorov se crtački pristup osjeća kod grafika u crnoj boji. Hladna mističnost oštrijih i isprepletenih linija glavna je nit vodilja čime je izvukao na površinu mogućnost rada i specifičnost materijala koju nudi linorez. Dodatan izazov ispitivanja vlastite sposobnosti, stavio je pred sebe izrezujući na linoleumu površine uokolo linije koje su ostale netaknute, tako da u reljefu ostanu tanke isprepletene linije čija se forma reflektira na grafički uradak.

U Čakovcu će se predstaviti s preko tridesetak djela eksperimentirajući razne mogućnosti rada koje nude linorez i drvorez - često na granici figuracije i apstrakcije. Neimenovanim grafikama autor dozvoljava slobodu spomenute granice te promatračima nudi slobodnu interpretaciju i doživljaj.

Zoran Durbić (Zagreb, 1958.) diplomirao je 1986. godine na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Đure Sedera. Od 1980. godine izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj te inozemstvu. Ponosni je vlasnik nekoliko likovnih nagrada. Živi u Zagrebu i radi u Hrvatskom restauratorskom zavodu kao konzervator – restaurator.

Izbor radova i predgovor za katalog napisala je kustosica i povjesničarka umjetnosti Tajana Vidović.

Mjesto održavanja: Multimedijalna dvorana Muzeja Međimurja Čakovec

Trajanje izložbe: 17. ožujka – 17. travnja 2023.

Otvorenje: petak, 17. ožujka 2023. u 18,00 sati

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci