Izbornik hrvatskih robotičara: Varaždinu treba Centar izvrsnosti elementarne robotike Foto: Ilustracija

Izbornik hrvatskih robotičara: Varaždinu treba Centar izvrsnosti elementarne robotike

IHR/Varaždinske vijesti | 22.7.2019. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

- Sve je počelo prije dvadeset i više godina kada sam se zaposlio u OŠ Petrijanec gdje sam prvi puta počeo predavati tehničku kulturu i uvidio kako je udžbenik manjkav, pa sam uložio u radni materijal dvije svoje prosvjetarske plaće. Sve kako bih bio interesantan učenicima te im približio gradivo. Te mi je godine moj tata rekao kako nisam normalan i da se cijelog života samo igram s kockicama, no nisam se obazirao na njegove riječi, već sam i dalje radio na svom usavršavanju. U Hrvatskoj zajednici tehničke kulture prepoznali su moj rad te me angažirali na radu u ljetnim školama u Nacionanom centru TK u Kraljevici - prisjetio se Ivica Kolarić, nastavnik tehničke kulture u I. OŠ Varaždin početaka robotike u Varaždinu i njegovog početka rada u robotici. Javnosti poznatiji kao izbornik Hrvatske robotičke reprezentacije i hrvatski predstavnik na svjetskom RoboCupu, Kolarić je godinama proglašavan najboljim mentorom Hrvatske, a dobio je i dvije nagrade “Faust Vrančić”, najveće prizinanje za nastavnike u području tehničke kulture.
Kroz radionice robotike u Varaždinu koje vodi već dugi niz godina prošlo je mnogo učenika iz Varaždinske županije koji su danas liječnici, arhitekti, inženjeri građevinarstva, inženjeri elektrotehnike i strojarstva i vodeći ljudi u malim tvrtkama diljem Varaždinske županije.
- Ponosan sam na svaki njihov uspjeh, jer njihov uspjeh je i moj uspjeh – otkriva Kolarić pod čijom “kapom” su hrvatski robotičari i ove godine ostvarili odličan uspjeh na nedavno održanom svjetskom natjecanju u robotici RoboCup 2019. Sydney. Kući su se vratili s dva srebra i zlatom, a među natjecateljima je bio i Kolarićev sin, učenik VI. OŠ Varaždin Juraj Kolarić, kao jedini Varaždinac na tom natjecanju. Sve to bio je povod za razgovor s dugogodišnjim izbornikom Hrvatske robotičke reprezentacije.

”Good job Ivek!”

Hrvatski robotičari u Sydneyu su ostvarili odličan uspjeh i ponovno pokazali kako su među najboljima u svijetu. Jeste li zadovoljni uspjehom?
- Zadovoljan sam ovogodišnjim rezultatima. Hrvatske ekipe su na europskom i svjetskom natjecanju bile vrlo uspješne. Varaždinska ekipa je na europskom natjecanju osvojila prvo mjesto u Soccer beginner, dok su u Rescue maze osvojili četvrto mjesto pod mojim mentorstvom. Na svjetskom natjecanju osvojili smo u Rescue maze-u drugo mjesto te u Rescue line-u drugo mjesto, dok smo u Super timovima bili svjetski prvaci.
Kome zahvaliti na kontinuiranom uspjehu mladih robotičara?
- Zahvala ide najviše sponzorima koji su nam omogućili da radimo na istraživanjima pružajući nam donacijska sredstva pomoću kojih smo nabavljali materijal za izradu robota, te kasnije za poboljšanja. Primjerice, u Soccer beginner ove smo godine uložili oko 100.000 kuna, izradili smo 10 robota s istim senzorima i od tih 10 robota najboljeg smo koristili na europskom natjecanju u Hannoveru. Zahvaliti treba i roditeljima koji su kroz donacije također pomagali u nabavci materijala. Veliko hvala svima koji su u bilo kom vidu pomagali, posebno tvrtki Gebrüder weiss te Školskoj knjizi i Gradu Varaždinu čija smo imena kao ekipe nosili na europskim i svjetskim natjecanjima. Zbog nedostatka financija, bilo je tu puno “napetih” situacija, ali sve smo preživjeli, posebice ove godine, kada smo uzdignutih glava slavili vrhuske rezultate.

Više o tome što izbornik Hrvatske robotičke reprezentacije kaže o suradnji s gospodarstvenicima i budućnosti robotike u Varaždinu pročitajte u novom broju Varaždinskiih vijesti...

Označeno u