Izborna skupština Lovačkog društva „Lisac” iz Brezničkog Huma - dosadašnjem predsjedniku četvrti mandat

Varaždinske vijesti | 1.3.2022. u 10:44h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Protekli su vikend članovi Lovačkoga društva Lisac u Brezničkom Humu održali svoju Izbornu skupštinu, na kojoj je predsjedniku Društva Željku Sremecu potvrđen četvrti mandat.

Za dopredsjednika je izabran Senad Šaškin a u Izvršni odbor odabrani su Stjepan Jakopčić, Vjekoslav Rusek, Dubravko Ivančan, Željko Gašparuš, Stjepan Sremec, Ivan Tržec i Miro Marenčić.

Članovima Nadzornog odbora postali su Petar Petrus, Josip Hrković i Dragutin Horvat, a Stegovnog suda Damir Žugec, Josip Kožić i Tihomir Drdić.

Lovačko društvo Lisac ima 32 aktivna člana među kojima i desetak mladih lovaca, čak i jednu lovkinju – ponosno ističe čelnik humskih lovaca.

Dodaje kako u proteklom razdoblju imaju velikih problema sa sudskim procesima vezanim uz nalete automobila na divljač te istaknuo kako LD Lisac kao odgovorna institucija prema Zakonu o lovu - u tim procesima često biva proglašeno krivcem za štete nastale naletom na životinje.

Divljači ima puno a u posljednje je vrijeme pojačan odstrel divlje svinje radi pojave afričke svinjske kuge – ističe Sremec. Uz to Društvo tijekom godine redovito obavlja i sve druge obaveze, poput provedbe lovočuvarske službe sukladno zakonu o lovu, lovačkoj etici i statutu lovačkog društva te svim pozitivnim propisima koji se tiču lova i lovstva.

Lovočuvar društva Vjekoslav Valjak ukazao je na postojeći problem pasa koji bez nadzora borave u lovištu i potjeraju divljač na prometnice te tako dolazi do naleta vozila, radi čega su u konačnici uvijek krivi lovci, dok za štetu na divljači ne odgovara nitko.

- Na koji se način boriti protiv krivolova kad pred institucijama krivolovci imaju veća prava od nas lovaca – zaključio je Valjak izrazivši uvjerenje da će rad lovočuvarske službe i ubuduće biti usmjeren ka dobrobiti divljači, lovišta i lovaca Lovačkog društva „Lisac”.