Izaslanstvo Grada Varaždina posjetilo partnerski grad Koblenz Foto: Grad Varaždin

Izaslanstvo Grada Varaždina posjetilo partnerski grad Koblenz

Varaždinske vijesti | 24.10.2019. u 19:04h | Objavljeno u Društvo

Izaslanstvo Grada Varaždina početkom tjedna boravilo je u posjetu partnerskom i prijateljskom Gradu Koblenzu u Njemačkoj. Tijekom dvodnevnog programa boravka izaslanstvo predvođeno zamjenicom gradonačelnika Sandrom Malenicom imalo je priliku upoznati se s razvojem grada na nekoliko područja te dogovoriti buduću suradnju.

Tako su Varaždinci imali priliku posjetiti i razgledati pročistač otpadnih voda, novoizgrađeni Turističko-informativni centar te profesionalnu vatrogasnu postrojbu. Susreli su se sa zamjenicom gradonačelnika Koblenza dr. Margit Theis-Scholz odgovornom za školstvo i kulturu tog razvijenog grada sa 120 tisuća stanovnika, a u odjelu za gospodarski razvoj pročelnik Thomas Hammann održao je prezentaciju o razvojnim planovima Koblenza te metodama koje se koriste pri planiranju razvoja grada.

Uz zamjenicu gradonačelnika u Koblenzu su boravili zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Ivica Labaš, gradski pročelnici Roberto Krajcer, Tomislav Bogović i Dražen Dretar te Tihana Ciglar iz Turističke zajednice Grada Varaždina i Dragutin Hainš, dopredsjednik Hrvatsko-njemačkog društva prijateljstva Varaždin.

Veliki doprinos novom zamahu suradnje dva grada koji su potpisali povelju o suradnji prije deset godina dali su članovi Njemačko-hrvatskog društva prijateljstva iz Koblenza na čelu s predsjednikom dr. Friedhelmom Pieperom. Tijekom brojnih susreta i razgovora, potvrđena je obostrana želja za osnaživanjem i osuvremenjivanjem suradnje gradova koja je započela početkom devedesetih godina kada je iz Koblenza tijekom Domovinskog rata stizala humanitarna pomoć.

Sada je iskazan naročit interes za suradnju na području obrazovanja, euro-projekata te kulture i gospodarstva. Grad Koblenz, kao povijesno, kulturno i snažno gospodarsko središte regije Reinland-Pfalz kojem gravitira pola milijuna stanovnika, i ovom je prilikom iskazao izuzetnu naklonost i zainteresiranost da se uspostavi nova snaga te daju suvremeni oblici i sadržaji partnerstvu s Varaždinom koje počiva na dobrim temeljima i čvrstim kontaktima.

Koblenz2019.jpg

Koblenz2019_2.jpg

Koblenz2019_3.jpg

Koblenz2019_4.jpg

Koblenz2019_5.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci