Izaslanstvo Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma iz Varaždina boravilo u Bruxellesu

Varaždinske vijesti | 23.3.2024. u 09:54h | Objavljeno u Društvo

U okviru trogodišnjeg projekta Saveza društava "Naša djeca" Hrvatske “Utjecaj, a ne ukras” (“Influence, not just a decoration”) sufinanciranom iz CERV programa Europske unije, u delegaciji od desetero djece i 5 voditeljica iz Dječjih vijeća i foruma iz Varaždina, Čakovca, Samobora, Velike Gorice, Zaboka i Saveza DND-a boravila je ovih dana (19.- 20. ožujka 2024.) u Bruxellesu, središtu u kojem se donose odluke koje utječu na sve stanovnike Europske unije, pa tako i djece.

Dječje gradsko vijeće Varaždina i Dječje forume Varaždina u Bruxellesu čini li su Bella Sedlar, predsjednica DGV, Bruno Pretković, njen zamjenik i njihova mentorica i koordinatorica Dubravka Novak.

U veljači ove godine u istom su sastavu boravili u Tuheljskim Toplicama gdje su se 3 dana educirali o dječjoj participaciji i pisanju projekata. Rezultat edukacije je projekt "STOP govoru mržnje u digitalnom i stvarnom svijetu", a koji su osmislili na seminaru DGV.

Projekt su započeli 29. veljače proglašenjem 2024. godinu Godinom protiv govora mržnje u svim varaždinskim školama i anketom osnovnoškolaca koja bi trebala odgovoriti na pitanje koliko se susreću s govorom mržnje.

Posjet Europskom parlamentu bio je iznimno koristan. Dječji vijećnici su saznali kako izgleda jedan dan europskog zastupnika i njegovih asistenata, kako se predlažu i donose zakoni i odluke, koja su tijela Europske unije, na koji način se zagovaraju dječja prava na EU razini, kao i pitanja od interesa za Hrvatsku te kako se postaje zastupnik u Europskom parlamentu. Informirali su neke od naših zastupnika kako djeca participiraju u Dječjim vijećima i forumima u Hrvatskoj, te što oni vide kao prioritete, poput prevencije nasilja među vršnjacima i govora mržnje, suzbijanja nasilja u digitalnom okruženju, klimatskih promjena, prevencije pretilosti, kao i saznanje da djeca gube povjerenje u odrasle donositelje odluka.

Obišli su Muzej - edukativnu Kuću europske povijesti, impresivnog i bogatog edukativnog interaktivnog sadržaja kroz koji je ispričana burna povijest Europe od prvih država do danas te fenomeni različitosti i kulturnih identiteta ujedinjenih zajedničkim vrijednostima, kao što su pravda, obrazovanje, demokratičnost, ali s pogledom u budućnost i zajedništvo.

Možda klupa s porukom “Europe still has a lot to say if we are able to change it!”, sažima europsku poruku djece i mladih.
...